Autorii unui articol aparut in cotidianul din -Sunday Telegraph- si citat pe un site destinat oamenilor de afaceri, Factbook, ne aduc in atentie o istorioara din timpul razboiului din Irak.
Astfel, in timpul actiunilor militare, soldatii britanici au descoperit sute de perechi de bocanci folositi de oamenii lui Saddam. Si cum incaltamintea lor nu rezistase prea bine conditiilor dificile din desert, soldatii britanici au incercat bocancii irakienilor, care s-au dovedit a fi mai usori, mai comozi si mult mai rezistenti. Deoarece erau facuti in Romania, producatorii romani de bocanci s-au oferit sa reechipeze armata britanica.
Si asa se face ca, in doar cateva zile, producatorii romani au primit o comanda pentru 45.000 de perechi de bocanci militari. Mai mult, in privinta exporturilor pe anul 2000, Romania se afla in top cu 44 milioane de perechi exportate, urmata de Polonia, cu 30 de milioane, si Ungaria, cu 17 milioane.
-Daca doriti sa investiti in Romania, investiti in industria de incaltaminte-. Cel putin asa lasa de inteles unul dintre cele mai importante servicii de Internet destinate oamenilor de afaceri. Este vorba de site-ul -Factbook- care isi propune sa ofere consultanta celor interesati in legatura cu oportunitatile de afaceri existente in fiecare tara de pe glob. Folosind diferite surse de la mai multe organizatii internationale, Factbook -diseca- practic fiecare tara in parte, oferind date statistice despre populatie, agricultura, economie si multe altele. Pe pagina destinata Romaniei, potentialii investitori primesc mai multe sfaturi despre cum ar putea sa-si investesca eficient banii in tara noastra. Ca oportunitati de afaceri in Romania, specialistii de la Factbook au identificat industria cu cea mai mare rata de export si deci cea mai profitabila. Este vorba de industria de incaltaminte si pielarie. Astfel, potrivit site-ului, in Romania, aceasta industrie este in plina expansiune, fiind de departe liderul exporturilor de incaltaminte din Europa Centrala si de Est. Pe site gasim o statistica din anul 2000 care plaseaza Romania in topul productiei si al exportului de incaltaminte. In privinta productiei, Romania fabrica la acea data 64 de milioane de perechi, pe locul doi situandu-se Polonia, cu 57 de milioane, urmata de Ungaria, cu o productie de 14 milioane de perechi. Aceeasi statistica ne arata ca, in privinta exporturilor, Romania se afla in top cu 44 de milioane de perechi exportate, urmata tot de Polonia, cu 30 de milioane, si Ungaria, cu 17 milioane (diferenta fata de productie este data de comertul de tranzit) .
Incaltamintea romanesca, tot mai prezenta in lume
Putem spune ca cei de la Factbook fac o adevarata reclama industriei romanesti de profil, informand pe site ca Romania produce toata gama de incaltaminte, pentru toate domeniile.
Aici se arata ca ghetele, pantofii, cizmele si bocancii romanesti merg la export in tarile Uniunii Europene, precum Italia (care este si principalul partener al Romaniei), Franta sau Italia, dar si in tari de pe continentul american, asiatic sau african. Gama este foarte variata, ne arata acelasi site, de la bocanci militari -folositi de mai multe armate din lume- pana la incaltaminte destinata lucratorilor din industrie sau alpinistilor.
Cei de la Factbook dau drept exemplu o organizatie profesionala din Romania care reuneste 52 de producatori de incaltaminte. Acestia produc pe zi 72.000 de perechi, productia anuala fiind de aproximativ 20 de milioane de perechi.
-Industria romanesca de incaltaminte a cunoscut o crestere exploziva, iar in ultimul timp a inregistrat importante cresteri de piata, in special in America de Nord si de Sud, dar si pe pietele Europei Occidentale. Asadar, acest sector nu trebuie ignorat de cei ce vor sa investesca in Romania-, ii sfatuiesc pe cei interesati specialistii Factbook.
Cum au ajuns bocancii romanesti in picioarele soldatilor britanici
Pe site-ul Factbook este publicat un articol aparut in -Sunday Telegraph-, unde este povestita o istorioara din timpul razboiului din Irak.
Potrivit articolului, soldatii britanici nu se simteau prea comod in bocancii din dotarea standard a armatei. In timpul actiunilor militare, englezii au descoperit mai multe depozite cu efecte militare irakiene. Printre acestea, au gasit si sute de perechi de bocanci, folositi de oamenii lui Saddam. Si cum bocancii lor nu rezistasera prea bine conditiilor dificile din desert, soldatii britanici i-au incercat pe ai irakienilor. Si au obsevat ca bocancii folositi de inamic sunt mai usori, mai comozi si mult mai rezistenti.
Deoarece bocancii irakienilor erau facuti in Romania, sau dupa patent romanesc, producatorii romani de bocanci s-au oferit sa reechipeze armata britanica cu bocanci romanesti. Si asa se face ca, in doar cateva zile, producatorii romani au primit o comanda pentru 45.000 de perechi de bocanci militari. De altfel, pe site-ul Factbook exista posibilitatea de a accesa site-ul producatorilor romani de bocanci militari, a caror pagina de net are urmatorul logo: -NEED NEW DESERT COMBAT BOOTS? – GIVE US A CALL… we can outfit an entire army in a few weeks-