Societatea mixta Eurocopter Romania si-ar putea incepe activitatea in jurul datei de 20 iunie, in prezent avand loc negocieri intre reprezentantii IAR si Eurocopter pentru infiintarea societatii. Neculai Banea, directorul IAR SA Ghimbav, anuntase la sfarsitul anului 2000 ca societatea mixta Eurocopter Romania isi va incepe activitatea cel tarziu la 1 mai 2001.
Potrivit lui Banea, concernul Eurocopter va detine 51% din actiunile noii societati, iar IAR Ghimbav restul de 49%. Alti trei actionari, dintre care doi parteneri ai Eurocopter si unul al IAR, persoane juridice, vor detine cate o actiune. Cel mai probabil, IAR Ghimbav va participa la aceasta asociere cu o hala de productie, cu licentele pentru elicopterele PUMA si Alouette, precum si cu bani pentru capitalul de lucru. La randul sau, concernul Eurocopter se angajeaza sa doteze noua societate cu tehnologie avansata. De asemenea, Eurocopter va participa si cu licenta pentru elicopterul EC 135.
Eurocopter Romania va produce elicoptere usoare bimotor de tipul EC 135, care sunt bine adaptate misiunilor Politiei, controlului frontierelor, activitatilor sanitare, precum si transportului oamenilor de afaceri.
Pentru a facilita aceasta afacere, reprezentantii IAR Ghimbav, ai CNAS si ai CNVM au incheiat joi un protocol prin care este solutionat conflictul dintre Casa de Asigurari de Sanatate Brasov si uzina privind transferul unor actiuni Ministerului Sanatatii in contul datoriei IAR la Fondul Asigurarilor Sociale de Sanatate.
Danut Negru, director adjunct relatii contractuale in cadrul CAS Brasov, spune ca prin acest protocol IAR Ghimbav recunoaste eroarea facuta si se angajeaza ca, in cel mai scurt timp, sa o corecteze. Negru a precizat ca IAR Ghimbav urmeaza sa convoace AGA, care trebuie sa anuleze hotararea prin care ceda Ministerului Sanatatii 3,2% din actiuni in contul datoriei la Fond si sa modifice bilantul contabil al societatii. -Ulterior va incerca sa stinga datoria pe care o are catre CAS Brasov, respectiv 36,5 miliarde de lei-, a precizat Negru.
La negocieri au fost prezenti directorul societatii IAR Ghimbav – Neculai Banea, directorul CAS Brasov – Doru Bertea, vicepresedintele CNAS – Valeriu Simion si un reprezentant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
IAR a incercat sa-si stinga datoria pe care o avea la acest fond inca de anul trecut, in baza OUG 205/2000, privind conversia in actiuni a creantelor cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, bugetului fondurilor speciale si Fondului Proprietatii de Stat la unele societati comerciale.
IAR Ghimbav va avea totusi probleme in incercarile sale de a scapa de datoriile pe care le are la bugetele diverselor institutii de stat. Directia Geenrala a Finantelor Publice a cerut Tribunalului Brasov sa constate nulitatea deciziilor 8, 9 si 13 din 28 decembrie 2000, prin care AGA IAR Ghimbav a hotarat sa aplice prevederile Ordonantei 205/2000 (pe atunci in vigoare), transformand creantele in actiuni. Directia de finante si-a intemeiat actiunea din dosarul 1033/2001 al Tribunalului Brasov pe Ordonanta 23/2001, care suspenda Ordonanta 205/2000 pana la discutarea ei in Parlament. Prin decizia de atunci a AGA, circa 10% din actiunile provenite din creante se alaturau celor deja detinute de APAPS (fostul FPS), trecand temporar in proprietatea Ministerului Finantelor Publice, a Ministerului Sanatatii, MMSS sau Agentiei Nationale de Ocupare si Formare Profesionala (ANOFP). Aceste actiuni urmau sa fie administrate si vandute de APAPS, pentru recuperarea datoriilor.
Astfel, din totalul de 17.364.037 actiuni, APAPS detine 12.381.882 actiuni (71,3%), la care se adauga cele pe care trebuie sa le vanda, si anume cele 1.392.840 ale MMSS (8,02%), cele 632.681 ale MFP (3,64%), cele 187.965 ale ANOFP (1,08%) si 666.201 ale MS (3,83%). Pe langa acesti actionari, mai sunt Broadhurst, care detine 969.716 (5,58%) si SIF Transilvania, cu 872.466 actiuni (5,02%), diferenta revenind diverselor persoane fizice.
APAPS ar fi trebuit sa se ingrijeasca, potrivit reglementarilor in vigoare, de vanzarea actiunilor detinute de institutiile publice in urma conversiei datoriilor. Ordonanta 205/2000 prevedea ca datoriile sa fie calculate la valoarea lor nominala, desi valoarea la bursa a acestora este mult mai mica.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane