Identificarea bovinelor, actiune de ritmul careia autoritatile de la Bucuresti au fost, o vreme, foarte mandre, a inceput sa se lase cu dureri de cap. Asa cum recunoaste chiar presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Razvan Taru, acest proces este acum, -teoretic-, blocat, la fel ca si identificarea animalelor mici. Acest blocaj rezulta din existenta unei componente comune intre indentificarea bovinelor si procesul de identificare a animalelor mici – porci, oi si capre – contract care este, actualmente, suspendat, pana ce instanta se va pronunta asupra legalitatii sale.
Pana la aceasta data, au fost identificate si inregistrate in baza de date putin peste 25% din numarul total al bovinelor din Romania, riscul pe care il implica nefinalizarea acestei operatiuni pana la momentul aderarii fiind activarea clauzei de salvgardare si amanarea integrarii in UE.
In cadrul Programului PHARE 2001, mai exact, in proiectul RO-0107.08 – -Dezvoltarea si aplicarea unui sistem national de identificare si inregistrare a bovinelor-, partea de software a fost achizitionata in urma unei licitatii organizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in vara anului trecut. Ofertantul care a castigat aceasta licitatie este IQ Management SRL Cluj, societate care a semnat cu Autoritatea si contractul pentru inregistrarea si identificarea animalelor.
Initial, termenul limita de instalare a soft-ului a fost 30 septembrie 2004, acesta fiind amanat cu o luna, in vederea -modificarii soft-ului pentru a putea fi utilizat si la alte specii de animale-.
In valoare totala de 4 milioane de euro, din care un milion reprezinta co-finantarea de la bugetul de stat, proiectul RO-0107.08 destinat identificarii si inregistrarii bovinelor poate fi integral compromis. -Am discutat cu directorii de Directii Sanitar-Veterinare si le-am promis ca le vom plati mai repede actiunile din programul strategic (n.r. – actiuni pe care medicii veterinari concesionari le efectueaza anual, dupa un anumit grafic), daca vor continua sa identifice si sa inregistreze bovinele si celelalte animale. Acest proces este, teoretic, blocat si va fi blocat si fizic, pana cand instanta se va pronunta asupra valabilitatii contractului incheiat cu IQ Management pentru identificarea animalelor mici-, ne-a prezentat situatia presedintele ANSVSA, Razvan Taru.
ANSVSA nu e stapana nici pe baza de date
Trebuie mentionat faptul ca, desi proiectul derulat cu bani europeni prevedea achizitionarea unui soft doar pentru identificarea bovinelor, Autoritatea a cumparat unul pentru toate speciile de animale, astfel ajungandu-se la aceasta situatie de blocaj a identificarii pentru toate speciile.
Conform datelor publicate pe site-ul ANSVSA, ieri, 16 iunie, erau identificate 771.142 bovine dintr-un total de 3.039.208, 2,3 milioane de oi din 8,1 milioane, 210.256 capre din totalul de 633.721, 688.298 porci din peste 5,7 milioane si doar 82.946 cabaline din 806.400, cate exista in evidentele Autoritatii.
Semne de intrebare ridica si situatia bazei de date in care sunt trecute animalele identificate si inregistrate. Astfel, desi, conform Ordonantei de Urgenta 113/2002 privind identificarea si inregistrarea bovinelor in Romania, aceasta baza de date, de importanta nationala, ar trebui sa fie in proprietate si in administrarea ANSVSA, in fapt, ea se gaseste la IQ Management.
-Cei de la IQM sustin ca baza de date este poza pe care noi o avem pe monitorul calculatorului, in momentul in care il deschidem. Noi nu avem aici un specialist in IT, care sa ne explice, dar pot sa va spun ca nu este un server special, pe care il presupune o baza de date-, a mai precizat Razvan Taru.
Ministrul agriculturii recunoaste posibilitatea activarii clauzei
In afara celor doua clauze de salvgardare (amanare) aplicabile doar Romaniei, care fac referire la angajamentele asumate in capitolele Justitie si afaceri interne si Concurenta, pentru situatiile de incalcare grava a angajamentelor, Tratatul de aderare pe care l-a semnat Romania contine alte trei clauze de salvgardare ca mecanism ultim de interventie. Aceste clauze pot fi activate daca un nou stat membru nu isi indeplineste angajamentele asumate in cadrul negocierilor de aderare. Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, in primii trei ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de aderare, sa ia masurile necesare. Gravitatea situatiei a fost recunoscuta si de ministrul Gheorghe Flutur, cel care conduce acum ministerul integrator pe agricultura si coordoneaza activitatea ANSVSA.
Acesta a declarat, la finele saptamanii trecute: -Exista pericolul chiar de a fi pusa in aplicare clauza de salvgardare daca nu rezolvam aceste restante si daca justitia nu va clarifica aceste chestiuni legate de licitatiile facute privind identificarea animalelor, de guvernul trecut-.
Si la identificarea cailor, Romania a ales solutia ce mai scumpa
Identificarea cabalinelor, necesara pentru tinerea sub control a cazurilor de anemie infectioaza ecvina, se deruleaza intr-un ritm destul de lent. In acest caz, lipsa resurselor financiare este cauza principala.
Autoritatile de la Bucuresti au preferat sa puna cipuri electronice cailor, desi legislatia europeana nu prevede imperativ acest lucru, mentionand insa obligativitatea ca, in momentul aderarii, caii sa aiba buletine de analiza si pasapoarte. In plus, autoritatile romane au obligat proprietarii sa plateasca contravaloarea cipurilor, fapt anticonstitutional. Situatia se poate debloca doar prin anularea legislatiei actuale.