Rezultatele anchetelor desfasurate in paralel de IGP si Casa Nationala de Pensii vizavi de aducerea in stare de faliment a SC Romvitis SA, principalul producator al vinului de Odobesti, sunt de natura a-i buimaci pe cei implicati in activitatea de vinificatie. Privatizat in 2000 de PAS al societatii, fara ca in contractul de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni al FPS sa fie prevazuta reesalonarea a celor 150 miliarde de lei datorii si penalitati, combinatul a fost scos la mezat, pe bucati, de creditori (Casa Judeteana de Pensii si Directia Finantelor Publice), rezultatul fiind intrarea SC Romvitis SA in faliment.
Memoriul inaintat primului-ministru de Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara, care viza ilegalitatile savarsite la vanzarea, pe bucati si pe mai nimic, a societatii si implicarea in scandal a unor personalitati politice locale, a fost solutionat parca sub imperiul vinului vechi vandut de Finante mai ieftin decat strugurii: in timp ce Casa de Pensii spune ca totul a fost cuser, IGP confirma inceperea urmaririi penale in acest caz.
Intrarea in faliment a combinatului de vinificatie Romvitis Odobesti, urmare a actiunii -concertate- a Casei Judetene de Pensii Vrancea si a Directiei Finantelor Publice din acelasi judet, a intrat in atentia primului-ministru, care a dispus verificarea modului in care s-a solutionat datoria Romvitis, de dinainte de privatizare, catre cele doua institutii. Urmare a memoriului inaintat primului-ministru de catre Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), seful Directiei Politiei Economico Financiare din cadrul IGP a confirmat veridicitatea sesizarilor FSIA, comunicand totodata demararea unei lucrari penale pe cazul in speta. Pe de alta parte, Casa Nationala de Pensii a verificat in paralel acuzele aduse, ajungand la concluzia ca totul este corect. Parol!
Dezmembrat si vandut pe bucati
La data privatizarii SC Romvitis SA, in decembrie 2000, societatea inregistra un volum de 150 miliarde de lei datorii restante, din care 100 de miliarde dobanzi si penalitati. Dat fiind acest volum al datoriilor, pachetul de 70% al FPS a fost vandut PAS-ului societatii cu 1,7 miliarde de lei, PAS a acceptat sa semneze contractul de vanzare-cumparare a actiunilor, chiar daca acesta nu prevedea vreun grafic de esalonare a platilor restante. Dupa care creditorii (Casa de Pensii, CJAS si Oficiul Fortelor de Munca) s-au napustit asupra societatii, solicitand executarea silita a acesteia. In urma evaluarii, activele Romvitis Odobesti au fost scoase la licitatie separat, fapt indelung contestat de conducere si sindicat, dat fiind faptul ca primul activ vandut a fost cladirea combinatului, chiar centrul vital al intregii activitati desfasurate de societate, in lipsa caruia fiind imposibile de realizat tratarea, conditionarea si imbutelierea vinurilor marca -Odobesti-.
Primii cumparatori au licitat numai combinatul si terenul aferent, adjudecat in final cu numai 4,11 miliarde de lei, plata in rate, datoria pentru ce a mai ramas din societate fiind diminuata cu valoarea sumei incasate, 4,11 miliarde de lei, nicidecum 20 sau 60 miliarde de lei, in timp ce noul proprietar a primit combinatul -curat- si rentabil. Au urmat liniile de vinificatie si de imbuteliat, -pierdute- de Romvitis in diverse forme. Mai ramasesera circa 1.000 de vagoane de vin de Odobesti invechit, cu o valoare considerabila, dar si acesta a fost dijmuit de Directia Finantelor Vrancea, care a vandut jumatate din aceasta cantitate cu un pret mai mic decat cel al strugurilor (3.000-6.000 lei/kg), Romvitis ramanand si fara vin, si cu datorii pana cand judecatorul sindic a decis declansarea procedurii de intrare in faliment.
Casa Nationala de Pensii vs IGP
Memoriul inaintat primului-ministru de catre FSIA a evidentiat aspectele de mai sus, sugerand si interesele politice care se invart in jurul marcii Odobesti: -Implicarea negativa a unor personalitati politice, cu functii administrative locale, nu este benefica nici pentru imaginea partidului de guvernamant si nici pentru salariatii care au dorit privatizarea si au incercat sa aduca societatea pe linia de plutire, primind in schimb o grea lovitura tocmai de la cei de la care asteptau un sprijin-.
Urmare a dispozitiilor date de Adrian Nastase, ancheta menita sa elucideze cazul vinului de Odobesti s-a desfasurat pe doua fronturi: pe de o parte, Politia, pe de alta parte, Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale, care a efectuat o -incursiune- la sediul Casei Judetene Vrancea. Rezultatele sunt -edificatoare- vizavi de perceptia organelor de control asupra dezastrului societatii Romvitis. In timp ce ancheta Casei Nationale de Pensii a constatat ca -toate sunt bune si frumoase-, colonelul Aurel Milescu, seful Directiei Politiei Economico-Financiare din IGP, a confirmat neregulile de la Odobesti: -Aspectele sesizate se confirma, acestea facand obiectul cercetarilor efectuate in lucrarea penala 6396/2001 cu privire la legalitatea organizarii si desfasurarii licitatiei pentru vanzarea activelor SC Romvitis SA-.