Home Economic-Financiar Imbunatatirea ratingurilor acordate Romaniei va diminua costul imprumuturilor externe

Imbunatatirea ratingurilor acordate Romaniei va diminua costul imprumuturilor externe

DISTRIBUIŢI

Efectul imediat al imbunatatirii ratingurilor acordate Romaniei de catre Agentia Standard & Poors*s va fi obtinerea unor conditii mai bune, reflectate la nivelul dobanzilor, in momentul lansarii preconizatei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala de capital, apreciaza analistii economici.

-Acest semnal pozitiv, venit din partea unei agentii de rating de prim rang, survine in momentul in care Romania se pregateste sa lanseze o noua emisiune pe piata externa de capital, care va avea, pentru prima data scadenta la sapte ani. Din acest motiv, imbunatatirea ratingurilor va avea un ecou pozitiv in cadrul eforturilor Ministerului Finantelor de a atrage un imprumut cuprins intre 300 si 500 milioane de euro, existand sansele obtinerii unei dobanzi situate sub 11%-, a declarat Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investments Romania.

Reluarea cresterii economice si perspectiva pastrarii acestei evolutii, precum si consolidarea rezervelor valutare au fost, in opinia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, principalele motive pentru imbunatatirea calificativelor. Un alt element luat in calcul de agentia de rating a fost si scaderea substantiala a presiunii platilor in contul datoriei externe. -Daca ideea fantezista din 1999, ca Romania ar putea intra in incetare de plati, a fost spulberata anul trecut, in acest an, perceptia este mult mai buna. Cu o rezerva de trei miliarde si o datorie de doar 900 milioane de dolari, pana la sfarsitul anului, situatia este foarte buna-, a adaugat Vasilescu.

Presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare, Bogdan Baltazar, apreciaza ca noile ratinguri sunt inca sub posibilitatile reale ale Romaniei. -Era de asteptat. Probabil ca urmeaza si Moody*s. Conditia esentiala pentru noi este sa reintram mai activ pe pietele internationale, pe baza unui program anual care sa arata ca nu ne arde buza-, a spus Baltazar.

Presedintele Raiffeisen Capital & Investments Romania considera ca la baza deciziei agentiei de rating americane se situeaza, in primul rand, modul in care a fost onorat in ultimii doi ani exercitiul datoriei publice externe si mai putin ultimele realizari din plan economic, regasite la nivelul PIB, al productiei industriale si al exporturilor.

Dragos Neacsu este de parere ca datele pozitive legate de cresterea PIB in primul trimestru al anului, sustinuta de ascensiunea exporturilor si a productiei industriale, -nu au avut inca ecou-, dar exista sansele sa fie incorporate intr-o noua up-gradare a ratingurilor Romaniei, care s-ar putea realiza spre sfarsitul anului in curs sau la inceputul anului viitor.

Florin Pogonaru, presedintele CAIB Romania, apreciaza ca noile ratinguri vor conduce la imbunatatirea perceptiei investitorilor straini privind stabilizarea situatiei economice a Romaniei si incadrarea acesteia pe un trend pozitiv. Chiar daca nu apar imediat noi investitori externi in Romaniei, acestia vor deveni mai optimisti in legatura cu Romania, a adaugat acesta.

Agentia Standard & Poor*s si-a exprimat totusi neincrederea in posibilitatile Guvernului de a limita inflatia la 25% in 2001, anticipand o inflatie medie de 35% in acest an. De aceeasi parere este si analistul financiar Aurelian Dochia, care precizeaza ca inflatia, deja ridicata din primele luni ale anului, la care se adauga posibilitatea scumpirii viitore a energiei si efectele carentelor in reforma structurala nu vor permite respectarea tintei stabilite de Guvern.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.