Home Economic-Financiar Imediat dupa Revelion, 134.000 de firme debitoare la Sanatate pot fi...

Imediat dupa Revelion, 134.000 de firme debitoare la Sanatate pot fi executate silit

DISTRIBUIŢI

Incepand cu 5 ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va incepe printr-o somatie colectiva, a doua etapa din recuperarea creantelor bugetare restante la CNAS si CAS, catre numai putin de 134.000 de societati comerciale atat private, cat si de stat. Toti acesti agenti economici au datorii catre fondul de sanatate de sub un miliard de lei fiecare. -O data finalizata analiza dosarelor preluate de la Casa Nationala de Sanatate, AVAB va incepe din luna ianuarie executarea silita a marilor datornici-, a declarat, ieri, Mircea Ursache, vicepresedintele institutiei. -Valorificarea creantelor de la Sanatate se va face dupa regulile aplicate de AVAB si in cazul celorlalti debitori. Dupa modificarea legislatiei, datoriile vor fi consolidate in dolari, pornind de la valorile actualizate la data de 30 iunie, cu dobanzile si penalitatile aplicate pana la transferul catre AVAB-, a explicat Ursache.

Exceptie de la executarea silita vor face societatile scutite prin lege de aceste datorii, cum sunt companiile care intra sub prevederile Legii de accelerare a privatizarii. AVAB a preluat de la CNAS creante totale in valoare de 28.013 miliarde de lei, din care aproape 23.500 miliarde de lei reprezinta contributii neonorate de peste un miliard de lei. Restantele la plata sunt evidentiate incepand cu 1998, cand datoriile totalizau circa 809 miliarde de lei. Obligatiile neachitate la fondul de sanatate, de peste un miliard de lei, au crescut de la an la an, pana la o valoare totala de 2.220 miliarde de lei in 1999, ajungand la 4.013 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an. Totodata, mai mult de 70% din marile datorii catre Sanatate sunt obligatii neonorate incepand din anul 2001. Debitorul cu cea mai mare valoare a creantei ramane uzina Roman Brasov, proaspat privatizata ca parc industrial, care are de plata catre fondul de sanatate aproape 532 miliarde de lei.

In 2004, AVAB va recupera circa 2.100 miliarde de lei

Pentru anul viitor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare si-a propus sa aduca la bugetul de stat aproximativ 2,1 miliarde de lei. Pana la sfarsitul acestui an, Autoritatea realizand venituri totale de peste 2,6 miliarde de lei, numai in acest an. In anul imediat urmator, programul de actiuni al AVAB va cuprinde stabilirea procedurilor de valorificare a creantelor bugetare restante si existente in evidenta contabila a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si aplicarea metodelor de valorificare a acestora. Un alt obiectiv ar fi participarea institutiei alaturi de Ministerul Sanatatii si Familiei la capitalul social al producatorului de seringi de unica folosinta, Sanevit 2003 SA, cu aport in numerar de circa 10 miliarde de lei. AVAB urmand sa faca parte din Consiliul de Administratie si din Adunarea Generala a Actionarilor pe perioada in care statul va mai ramane actionar unic. De asemenea, Autoritatea va continua recuperarea creantelor preluate de la Ministerul Finantelor Publice si a procedurii de executare silita a utilajelor agricole si a echipamentelor de irigat, aferente Programului Romag *98. In privinta hotararii recente a instantelor judecatoresti de plata in solidar a unei sume de 50 miliarde de lei catre 395 de investitori FNI, Ursache a declarat ca institutia pe care o reprezinta ar putea solicita recurs in anulare si va utiliza toate caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti nefavorabile pronuntate in cauze FNI. El a mai aratat ca s-a creat un precedent, iar in cazul in care vor fi indreptatiti la despagubiri toti investitorii FNI, suma de plata ar urma sa depaseasca 3.000 miliarde de lei.


Senatorii au avizat favorabil construirea parcului industrial Roman

In cadrul comisiilor de specialitate din Senat a fost discutata, zilele acestea, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 122/2003, pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 115/2003, privind privatizarea uzinei Roman SA Brasov si construirea parcului industrial de pe platforma acestei societati. Senatul urmeaza acum sa adopte printr-o lege aceste ordonante, proiectul actului normativ primind aviz favorabil in comisiile de munca si protectie sociala, in cea economica si cea de privatizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.