Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie a anuntat ca va derula prin intermediul Finansbank Programul national multianual, pe perioada 2002-2005, de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare a IMM-urilor.
Programului ii este alocat un buget de 100 miliarde de lei, iar lansarea efectiva a acestuia va fi facuta o data cu finalizarea negocierii si a semnarii contractului intre parti, eveniment asteptat pentru zilele urmatoare.
Nu se acorda ajutoare mai mari de 40% din valoarea proiectului
Agentia nu va acorda o sustinere financiara mai mare de 50.000 euro in cazul IMM-urilor si de 10.000 euro pentru intreprinderile nou-infiintate sau microintreprinderi, suma in cauza neputand depasi 40% din valoarea proiectului de investitii. De asemenea, Finansbank va putea acorda unui beneficiar eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minimum 45% din valoarea proiectului de investitii, dar beneficiarul eligibil trebuie sa participe cu minimum 15% din valoarea proiectului, in natura sau in numerar.
Criterii de eligibilitate
Potrivit programului, IMM-urile pot fi eligibile doar daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 346/2004, adica: au capital social integral privat, si-au platit la termen toate taxele si impozitele catre diversele bugete, nu au credite restante, nu sunt in stare de faliment ori de lichidare, nu au afacerile administrate de un judecator-sindic, nu au activitatile comerciale suspendate, respecta criteriul de independenta si, in plus, indeplinesc criteriile de eligibilitate prevazute de normele specifice de creditare ale bancii, pentru a obtine creditul asociat.
Precizam ca, potrivit programului, o societate comerciala este considerata intreprindere nou-infiintata daca: a fost infiintata cu cel mult doi ani inaintea datei de solicitare; nu a inregistrat venituri din exploatare in ultimul an fiscal; are un numar mediu, scriptic anual, de maximum 49 de salariati; are o cifra de afaceri anuala mai mica de opt milioane de euro sau un rezultat anual al bilantului contabil nu depaseste cinci milioane de euro, sume calculate in lei.
Totodata, o firma este considerata microintreprindere daca: a fost infiintata cu cel putin un an inaintea datei de solicitare a finantarii si a inregistrat venituri din exploatare de cel putin trei luni; are un numar, mediu scriptic anual, de maximum noua salariati, iar cifrele referitoare la rezultatul anual al bilantului si la cifra de afaceri respecta limitele din cazul precedent.
De asemenea, o societate comerciala este considerata IMM daca a fost infiintata cu cel putin doi ani inaintea datei de solicitare a finantarii si a inregistrat venituri din exploatare in fiecare din ultimii doi ani anteriori, are un numar scriptic de salariati mai mic de 250, iar, in ceea ce priveste cifra de afaceri si rezultatul anual al bilantului, se incadreaza in aceleasi limite ca o microintreprindere.