Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania respinge ferm cresterea TVA, de la 19% la 22%, ceea ce reprezinta in termeni reali o crestere a acestui impozit indirect cu 16%. Masura e cu atat mai ilogica, cu cat aceasta initiativa a ministrului finantelor nu a fost insotita de o analiza a situatiei economice si a celei bugetare, din care sa rezulte aceasta necesitate, a afirmat ieri, in timpul unei conferinte de presa, prof. univ. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Mai mult, aceasta crestere va implica cresterea contributiei Romaniei la UE, care se stabileste in functie de valoarea TVA colectata. -Nu poti sa te joci cu economia nationala cu afirmatii neinsotite de cifre. Cu atat mai mult cu cat nu stim de ce inainte de a lansa aceasta propunere nu s-a discutat, potrivit legii, cu partenerii sociali-, a afirmat presedintele Nicolescu.
In cazul deficitului balantei de plati externe, presedintele IMM-urilor vede o solutie mult mai simpla decat descurajarea consumului prin marirea TVA, in sensul ca ar fi fost mult mai eficient sa fie depistate cele 5-6 produse de import care produc dezechilibru si pentru care se puteau introduce anumite restrictii.
Ca urmare a posibilei mariri a TVA, la nivel de firme, vor creste imobilizarile de capital circulant, fiind necesare credite suplimentare sau blocarea cu 19% a mai multor resurse interne, va fi ingreunata capitalizarea firmelor romanesti, in conditiile in care IMM-urile si asa au o capitalizare de sapte ori mai mica decat cele din UE si vor creste costurile de productie, impicit preturile tuturor produselor.
La nivel macroeconomic, efectul va fi cel de scadere a standardului de viata al populatiei, dublata de amplificarea ratei inflatiei. Suplimentar, va fi generat un impact psihologic negativ asupra investitorilor straini.
Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, prezent la conferinta, a afirmat ca noul Cod al muncii, care va intra in vigoare de la 1 iulie, reprezinta un succes al negocierilor tripartite, -fiind un compromis onorabil intre parti-, acest act normativ suscitand mai mult interes din partea societatii civile decat Constitutia. De asemenea, ministrul muncii a afirmat ca nu stie cati romani muncesc in strainatate, din simplul motiv ca pe langa Oficiul de migratie functioneaza inca 800 de firme specializate in plasarea fortei de munca din Romania in diverse tari, dar care nu au nici o obligatie de a informa ministerul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane