Home Economic-Financiar IMM-urile sunt bulversate de nenumaratele modificari ale sistemului fiscal

IMM-urile sunt bulversate de nenumaratele modificari ale sistemului fiscal

DISTRIBUIŢI

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC) a efectuat in perioada aprilie-iunie un sondaj despre situatia si nevoile IMM-urilor din Romania, obiectivele declarate ale acestuia fiind, in principal, monitorizarea situatiei si evaluarea continua a nevoilor IMM-urilor, precum si crearea unor modalitati de raspuns din partea agentiei la cerintele de schimbare ale IMM. Una dintre concluzii este aceea ca intreprinderile mici si mijlocii fac fata cu greu deselor modificari ale sistemului fiscal.


Primele doua sectiuni grupeaza o serie de factori meniti sa ofere o imagine asupra investitiilor si planurilor de dezvoltare ale IMM-urilor. Daca ne referim la capitolul Investitii, observam o situatie curioasa, chiar contrara logicii.

Nu pot fi acumulate fonduri pentru investitii

In anul 2004, 39,4% din microintreprinderi figureaza ca ar fi facut investitii mari, fata de doar 19,7% din intreprinderile mijlocii si 29,1% din intreprinderile mici. Pe de alta parte, in acelasi an, 35,1% din intreprinderile mijlocii au declarat ca nu au facut investitii, spre deosebire de doar 15,2% din microintreprinderi. In ansamblu, doar 14,3% din IMM-uri au facut investitii anul trecut, in timp ce 39,6% din acestea figureaza ca nu au putut ori n-au dorit sa faca acest lucru.

Cea mai dramatica situatie – in agricultura si transporturi

Cea mai dramatica situatie se intalneste in agricultura, unde 48,1% din firme nu au facut nici o investitie, pe locul al II-lea situandu-se, surprinzator, companiile din transporturi si din comunicatii, cu 46,8%. La polul opus se situeaza firmele din domeniul hotelier si restaurante, cu 99,2%.

In ceea ce priveste participarea IMM-urilor romanesti pe piata internationala ca exportatori, pe primele locuri se situeaza firmele din industrie si energie, cu 17,6%, si cele din agricultura, cu 15,8%, in timp ce hotelierii se situeaza pe ultimul loc, cu doar 0,5%.

Ca importatori, pe primele locuri se afla companiile din industrie si energie, dar si cele care presteaza diverse servicii, cu circa 17%. Principalul obstacol, ca exportator, pentru IMM-urile noastre, in cazul serviciilor si comertului, este lipsa de expertiza calificata, in timp ce in cazul transporturilor, industriei, energiei si serviciilor, principalul factor este lipsa de capital si finantare. In ansamblu, cel mai frecvent obstacol invocat de exportatorii romani din cadrul sectorului IMM pare a fi lipsa de informatii despre pietele externe, in cazul serviciilor acest aspect fiind invocat de 58% din managerii intervievati.

Cauza esentiala a situatiei precare a investitiilor din cadrul IMM-urilor este, potrivit datelor centralizate de autorii studiului, accesul dificil la surse de finantare. Practic, piata de capital ramane, in continuare, o mare nebuloasa pentru IMM-uri, in timp ce cel mai des sunt utilizati banii proprii sau credite bancare, obtinute in conditii dificile, neavantajoase.

Doar un sfert din patroni cred ca mediul de afaceri s-a imbunatatit

A treia sectiune se refera la atitudinea IMM-urilor fata de climatul de afaceri. Practic, doar 26,6% din patroni cred ca acesta s-a imbunatatit. Pe ramuri, doar serviciile si constructorii sunt optimisti, cu o medie de circa 35%, in timp ce in agricultura pesimismul pare a fi regula, sub 5% din agricultori crezand intr-o imbunatatire a mediului de afaceri.

Rolul guvernului este des invocat de majoritatea patronilor, 45,1% din ei considerand ca problemele lor sunt intelese in slaba masura de catre executiv. Cele mai critice sunt microintreprinderile care, pe o scala valorica de la 1 la 5 (1- foarte slab, 2 – slab, 3 – satisfacator, 4 – bine si 5 – foarte bine), nu acorda guvernului decat calificativul -slab-, in timp ce -satisfacator- este cel mai bun calificativ obtinut de executiv de la patronii intreprinderilor mijlocii, sectorul Servicii. (Grafic )

Lipsesc serviciile de consultanta

In ceea ce reprezinta -spiritul de asociere al IMM-urilor-, prezent in sectiunea a patra a sondajului, se remarca o participare redusa a acestora in organizatiile de afaceri, intentia de a deveni membri fiind, in medie, situata in jurul a 15%. De asemenea, majoritatea IMM-urilor nu solicita servicii de consultanta.

Sectiunea a cincea se refera la tipologia de informatii de care au nevoie aceste entitati economice. Surprinzator, dar intreprinzatorii romani chiar doresc sa stie alambicatele modificari de cadru legislativ, 57,3% din ei solicitand agentiei guvernului, conform sondajului, informatii despre legislatie, iar 42,4% vor sa fie informati si despre normele de aplicare a legilor.

Birocratie excesiva

Aspectul negativ din viata IMM-urilor este considerat cel al deselor modificari in domeniul fiscal, doar 17% din cei chestionati crezand ca procedurile din sistemul fiscal ar fi corespunzatoare, in timp ce, in medie, pe toate ramurile, 69,3% din patroni considera ca au aparut prea multe institutii unde se depun documente sau ca documentele sunt prea complicate, in timp ce 57% sunt nemultumiti ca trebuie sa completeze prea multe ordine de plata, pentru a-si plati diversele taxe si impozite. Pe ramuri, cei mai nemultumiti sunt agricultorii, urmati de transportatori si de comercianti. Chiar si cei -optimisti-, adica industriasii, nu depasesc o medie de 20%, in comparatie cu cele 60% ale nemultumitilor.

Practic, cele mai afectate sunt microintreprinderile si intreprinderile mici, care nu-si pot permite sa aiba personal suficient, neputand sa faca fata birocratiei, din ce in ce mai crunta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.