Legea nr. 346/14.07.2004 privind stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii lasa loc pentru diverse -jonglerii-, in ceea ce priveste incadrarea intreprinderilor in aceasta categorie, intrucat articolul 3 al legii contine un criteriu ambiguu de clasificare, denumit -rezultat total al bilantului contabil-. Pentru a intra in categoria IMM-urilor, rezultatul total al acestui -bilant contabil- ar trebui sa fie mai mic de cinci milioane de euro (echivalent lei). Or, pentru stabilirea valorii acestui indicator, in Legea 346 nu exista o reglementare a modului de calcul. Pe de alta parte, legea, in forma actuala, reglementeaza pentru patronii -initiati- ai intreprinderilor mici si mijlocii o serie de avantaje importante, incepand cu cele privind accesul la credite si finantari in conditii deosebit de avantajoase si terminand cu diverse facilitati fiscale. Prevederile sunt insa ambigue, dand loc la interpretari. Este vorba de acel tip de -chichite- care permit interminabile discutii in cazul unor litigii cu Fiscul, putand inclina balanta, in justitie, in favoarea patronilor care -stiu despre ce-i vorba-. Un nou proiect de lege, aflat la Consiliul Economic si Social, incearca sa elimine aceste ambiguitati.
Noul proiect de lege isi propune sa elimine -rezultatul total al bilantului contabil-, inlocuindu-l cu un criteriu ferm, denumit active totale. In noile conditii, o companie va ramane IMM doar daca activele sale totale nu vor depasi, timp de doi ani la rand, echivalentul in lei a 5 milioane de euro. In categoria activelor intra atat activele imobilizate: necorporale, corporale si imobilizari financiare, cat si activele circulante: stocuri, creante, investitii financiare pe termen scurt si diponibilitatile din casa si conturi curente, care, insumate, in multe cazuri ale unor companii considerate in prezent IMM, depasesc 5 milioane de euro .
Practic, noul criteriu va elimina din randul intreprinderilor mici si mijlocii o serie de companii ce prefera sa acumuleze o serie de active, folosite uneori doar pentru diverse speculatii financiare, avand grija, in schimb, sa ramana cu o cifra de afaceri sub echivalentul in lei a 8 milioane de euro, cu un -rezultat total al bilantului contabil- – asimilabil in mod fortat cu profitul – sub echivalentul a 5 milioane de euro si cu mai putin de 250 de salariati. Totusi, noul proiect de lege prevede – la articolul 6 – un aliniat potrivit caruia doar IMM-urile ce nu se mai incadreaza in plafoanele precizate anterior, doi ani fiscali la rand, vor fi reclasificate in alta categorie. In cazul intreprinderilor infiintate in timpul anului, activele totale se vor determina pe baza pe baza unei estimari -bona fide- pentru respectivul an fiscal, realizate de catre intreprinderea in cauza.
Incadrarea unei intreprinderi in categoria IMM se va face pe baza unei declaratii speciale, pe proprie raspundere, depusa o data cu bilantul contabil, in care se vor preciza, pe langa datele de identificare ale companiei in cauza, numarul mediu anual de salariati, cifra de afaceri si activele totale si asociatii sau actionarii, inclusiv cotele de participare ale acestora la capitalul social.
Controlul celor declarate se va exercita atat de catre Inspectia Muncii – pentru atestarea numarului mediu de salariati -, cat si de Ministerul Finantelor Publice, in cazul cifrei de afaceri si al valorii activelor.