Impactul asupra mediului a generat și generează în continuare schimbări importante, nu numai în ceea ce priveşte soluţiile tehnice utilizate dar şi în procedura de evaluare realizată de către experţii implicaţi în proiectare şi execuţie.
Primul efect este modul de abordare în cazul proiectelor noi. Astfel nu este suficient să fie ales un traseu, care să îndeplinească toate condițiile din punct de vedere tehnic şi să se realizeze calea de comunicație, ci este obligatoriu să se asigure anumite condiţii de protecţie a factorilor de mediu, precum: protecţia sănătăţii umane pe toată durata de existenţă a proiectului, limitarea impactului direct asupra ariilor protejate incluse în reţeaua ecologică europeană şi a siturilor RAMSAR, analiza serioasă a materialelor şi tehnologiilor folosite la realizarea proiectului.
Reprezentanții companiei Via Design, care au fost implicati in elaborarea documentatiei de mediu pentru proiecte majore precum: Aeroportul International Henri Coanda, Aeroportul International Baia Mare, Construcția Variantei de ocolire Târgu Jiu și Centura ocolitoare Adunații Copăceni, precizeaza că specialistul de mediu trebuie să fie implicat pe toată durata de realizare a proiectului. Specialistul de mediu este persoana responsabilă cu stabilirea și includerea în procesul de proiectare și în execuţie a măsurilor corecte de protecţie a mediului şi de limitare a impactului.
În completarea acestor măsuri, se realizează şi studii detaliate privind fragmentarea habitatelor ce includ măsuri de protecţie adecvate pentru fiecare specie protejată afectată; astfel a fost consolidat un set de principii de protecţie asupra mediului, care se analizează şi adaptează pentru fiecare lucrare, încă din primele etape ale proiectului (fezabilitate și pre-fezabilitate).
Acest set include măsuri specifice de genul panourilor fonoabsorbante din materiale naturale sau din materiale convenţionale acoperite de vegetaţie.
Neidentificarea şi neincluderea acestor masuri în planificiarea proiectului, încă de la demararea lui, conduc la o perioadă mai mare de timp pentru obținerea acordului de mediu şi cu implicaţii financiare considerabile.
Deși procedura actuală de evaluare a impactului asupra mediului este eficientă în tratarea impactului proiectelor de infrastructură, deoarece se ia in considerare atât necesitatea de realizare a proiectului cât şi protecţia factorilor de mediu, sunt încă aspecte care pot genera probleme.
Problemele apar mai ales în cazul proiectelor existente care necesită lucrări de modernizare sau a proiectelor care, deși au fost realizate, nu au ajuns la etapa de execuție, în ambele cazuri actele de reglementare trebuie revizuite.
Acest fapt în sine nu ar fi grav, dacă situațiile ar fi tratate cu profesionalism și realism, de persoane care să înțeleagă atât necesitatea realizării proiectelor, cât și importanța respectării măsurilor de protecție a factorilor de mediu.
Însă de cele mai multe ori comunicarea între părțile implicate se face în special în cadrul ședințele Agențiilor pentru Protecția Mediului, astfel se ajunge la blocarea unor proiecte.
Via Design sublinează că la implicare în cadrul unui proiect este extrem de important accesul, studiul și înțelegerea parcursului atât din punct de vedere tehnic, cât mai ales din punct de vedere al procedurii de mediu. Trebuie respectați următori pași:
– Atunci când există un acord de mediu, prima varianta este să fie respectate condițiile menționate și să nu se modifice elementele proiectului;
– Atunci când nu există altă soluție și se modifică elemente ale proiectului, trebuie argumentate modificările, efectuate analizele necesare identificării impactului asupra mediului și notificarea autoritații competente de mediu. Se impune o comunicare reală, astfel încât să fie asigurată viabilitatea proiectului și realizarea lui în condițiile stabilite de autoritatea competentă de mediu.
În evaluarea impactului asupra mediului, dialogul cu autoritățile competente de protecția mediului și buna planificare a proiectelor, este baza care asigură atât eficienţa tehnico-economică, cât şi funcţionarea optimă a lucrărilor de mediu prevăzute în cadrul proiectelor de infrastructură, evidențiază reprezentanții Via Design.