Pentru a acoperi necesarul de consum, ce depaseste substantial productia interna, Romania este nevoita sa importe gaze naturale, ponderea importului in anul 2003 comparativ cu 2002 majorandu-se de la 20% la 30%, chiar daca pretul mediu a crescut de la 108 dolari/1.000 mc la 140 dolari/1.000 mc, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Finantarea importului se asigura prin credite bancare purtatoare de dobanzi, toate aceste costuri determinand cresterea pretului gazelor naturale la consumator.
In acelasi comunicat se arata ca -pretul gazelor naturale a fost stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pe baza unei metodologii bine fundamentate, axata in primul rand pe acoperirea costurilor de productie ale furnizorilor de gaze si pe crearea conditiilor materiale in vederea dezvoltarii zacamintelor si atenuarii declinului natural.
Potrivit MEC, o parte din credite a fost folosita pentru acoperirea sumelor datorate de catre societatile producatoare de ingrasaminte furnizorilor de gaze naturale, sume ce nu au fost achitate, cuantumul lor ridicandu-se la circa 2.000 miliarde de lei.
Dintre societatile care au acumulat aceste datorii, se numara Turnu SA Turnu Magurele, Nitramonia Fagaras, Amonil Slobozia, Sofert Bacau, Azochim Piatra Neamt si Viromet Victoria. Datoriile acumulate de aceste societati au fost in repetate randuri esalonate, in speranta ca acestea vor investi in modernizarea tehnologiilor si alinierea consumurilor si performantelor la standardele internationale, dar lucrurile nu au stat astfel.