Home Economic-Financiar Importuri -cu limita- de produse alimentare fara taxe vamale

Importuri -cu limita- de produse alimentare fara taxe vamale

DISTRIBUIŢI

Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, limitele maxime pentru importurile fara taxe vamale sau cu taxa vamala redusa la o serie de produse agricole, vinuri si bauturi alcoolice originare din Uniunea Europeana (UE), precum si modul de administrare a acestor contingente in anul 2003. Acestea se refera la cantitatile maxime pe care importatorii romani le pot aduce in tara, beneficiind de astfel de facilitati, din diferitele produse de provenienta europeana. Scutirile sau reducerile de taxe vamale vor putea fi primite doar de importatorii care -se grabesc-, intrucat acestia vor fi inclusi in contingentele respective in ordinea in care vor depune cererile de alocare.

Lista contingentelor include mai multe categorii de produse agricole la care nu se aplica taxa vamala. Printre acestea se numara carnea de bovine, in cazul careia contingentul a fost stabilit la 3.000 de tone. Pentru preparatele din carne de bovine, doar 375 de tone vor putea fi importate fara plata taxelor vamale. In cazul carnii de pasare, contingentul aprobat de guvern este de 3.750 de tone, in timp ce pentru carnea de pasare preparata sau conservata, acesta a fost stabilit la 625 de tone.

Importatorii romani vor putea aduce anul acesta in tara, fara a plati taxe vamale, 2.500 tone de branzeturi si casuri. In aceleasi conditii vor putea intra 2.250 tone de faina din grau, precum si 37.750 tone de porumb. Din acestea din urma, 1.000 de tone reprezinta porumbul destinat insamantarii in cursul anului 2003.

Tutun cu facilitati

Contingentele stabilite de guvern pentru acest an fixeaza si cantitatile de produse alimentare care pot fi importate cu plata unor taxe vamale reduse. Astfel, este permis importul, la o taxa vamala aplicata de 18,8%, a cel mult 125.000 tone de grau. In aceleasi conditii pot fi aduse in tara din Uniunea Europeana 20.000 tone de zahar, precum si 20.000 tone de cartofi. Producatorii de tigarete care folosesc tutun de import pot aduce din Uniunea Europeana materie prima cu taxe vamale de doar 18,8% in limita unei cantitati de 2.500 tone de tutun. Beneficiarii acestui contingent sunt companiile multinationale producatoare de tigarete prezente in Romania.

Vin si whisky scutite de taxe vamale

Romania poate importa, in acest an, 60.000 hectolitri de vinuri din struguri proaspeti, aceasta cantitate fiind exceptata de la plata taxei vamale. De asemenea, 1.500 hectolitri de distilat din vin sau de tescovina de struguri pot intra in tara achitandu-se o taxa vamala redusa. De aceeasi facilitate vor beneficia si importatorii de whisky, care vor putea insa sa aduca in Romania cu taxe vamale reduse doar 1.400 hectolitri de whisky.

Primul importator venit, primul servit

Importul acestor marfuri este permis numai dupa prezentarea in fata autoritatilor vamale a certificatului de import si a certificatului de circulatie a marfurilor tip EUR 1, eliberat de autoritatile vamale ale Uniunii Europene (UE).

Date fiind cantitatile limitate in care pot fi importate produsele agricole sau bauturile scutite de taxe vamale, nu toti importatorii vor putea beneficia de astfel de facilitati. Regula dupa care acestora li se vor acorda cote in cadrul contingentelor aprobate de guvern va fi -primul venit, primul servit-.

Realocare in ordinea depunerii cererilor

Institutia care va efectua alocarea de cote in cadrul contingentelor tarifare este Departamentul de Comert Exterior. Acesta va stabili cotele respective in ordinea inregistrarii cererilor depuse de importatorii interesati. Se va tine cont, bineinteles, de cantitatile disponibile la data primirii cererilor respective, cotele fiind alocate in limita acestora.

In privinta cantitatilor ramase ca urmare a neutilizarii certificatelor de import anulate sau partial utilizate, guvernul a stabilit ca acestea vor fi realocate agentilor economici. Ordinea dupa care se va realiza realocarea va fi cea a prezentarii cererilor la Departamentul de Comert Exterior de catre importatorii interesati de obtinerea unei cote in cadrul contingentelor amintite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.