Incepand cu 1 ianuarie 2005, impozitul pe profit se va reduce cu sase puncte procentuale, in acelasi timp impozitul pe dividende se va mari cu cinci procente, cota fiind valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Modificarile Codului fiscal, concretizate printr-o ordonanta, au fost aprobate in ultima sedinta de guvern. Cu aceasta ocazie, au mai fost luate si alte masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri, care se refera la eliminarea unor cerinte privind deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu transportul, de la si la locul de munca, si eliminarea conditiilor de deductibilitate a cheltuielilor de marketing, astfel incat sumele respective sa poata fi folosite de societatile comerciale pentru promovarea produselor respective. Pe de o parte, reducerea impozitului pe profit poate duce la o atragere mai mare a investitiilor straine in Romania, iar pe de alta parte, marirea cotelor pe dividende va lovi in mare masura in interesele oamenilor de afaceri, stiindu-se faptul ca majoritatea profiturilor obtinute de acestia provin tocmai din aceste dividende.
Cota minima a impozitului pe venit, stabilita la 14%
Impozitul pe profit va fi redus de la 25% la 19%, concomitent cu majorarea impozitului pe dividende, de la 5% la 10%, aceasta cota fiind valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Conform proiectului initial, impozitul pe dividende ar fi urmat sa creasca cu 5% si pentru companii, pana la 15%. Toate aceste modificari vor fi operate incepand cu prima luna a anului viitor. Nivelul de deducere a provizioanelor va creste, incepand cu anul viitor, de la 20% la 25%, urmand ca la 1 ianuarie 2006 acest nivel sa fie majorat la 30%. O alta modificare care va fi operata incepand cu anul viitor in Codul fiscal se refera la reducerea de la cinci la trei a transelor aferente impozitului pe venit si la diminuarea cotei minime si a celei maxime stabilite anterior pentru aceste transe. Astfel, cota minima a impozitului pe venit va fi redusa de la 18% la 14%, iar cea maxima de la 40% la 38%, in timp ce cota medie de impozit se va mentine la 26%.
Primele de stat, de 30%, vor intra in categoria veniturilor neimpozabile
Printre celelalte masuri adoptate de executiv pentru imbunatatirea mediului de afaceri se numara eliminarea unor cerinte privind deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor care privesc transportul la si de la locul de munca. De asemenea, se are in vedere eliminarea conditionalitatilor de deductibilitate a cheltuielilor de marketing, sumele respective urmand sa poata fi folosite de societati in scopul promovarii produselor respective. Actul normativ include, totodata, in categoria veniturilor neimpozabile si primele de stat acordate de la buget persoanelor fizice pentru toate depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare, incheiat cu o casa de economii pentru domeniul locativ, in cuantumul legal de 30% din valoarea achizitiei. In ceea ce priveste nivelul taxei asupra mijloacelor de transport marfa cu o masa totala de peste 12 tone, acesta va fi stabilit anual prin hotarare de guvern, masura urmand sa fie aplicata pentru perioada ianuarie 2005-ianuarie 2011. Ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a afirmat ca toate aceste masuri vor conduce la o diminuare a veniturilor bugetare de circa 1% din PIB – aproximativ 20.000 miliarde de lei – scadere care va fi compensata printr-o colectare mai eficienta a fondurilor si prin reducerea deficitului bugetar pe anul 2005.
Reducerea impozitului pe profit, esentiala pentru cresterea competitivitatii
Reducerea impozitului pe profit s-a dovedit benefica pentru statele europene care au pus-o in practica. Astfel, tari ca Polonia, Slovacia sau Ucraina au decis sa reduca aceasta taxa cu 29,6%, 24% si respectiv 16,7%. Rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate si s-au concretizat intr-o atragere mai mare a investitiilor pe de o parte, iar pe de alta parte, tarile care au aplicat aceasta reducere au devenit mult mai competitive pe plan international. Mediul de afaceri romanesc propunea o cota de impozit pe profit in intervalul 14%-18%, care ar urma sa fie aplicata din 2005. De asemenea, se considera ca acordarea de facilitati reprezinta o politica paguboasa si ineficienta, indiferent pentru ce sau pentru cine sunt acordate acestea. Eventualele venituri pierdute temporar de la bugetul de stat din aceasta relaxare fiscala vor fi compensate prin profiturile pana acum ascunse, aduse la suprafata de firmele profitabile, mai ales cele din sectorul serviciilor.