Home Economic-Financiar Impozite mai mari pentru taxe si masini, facilitati eliminate de-a valma

Impozite mai mari pentru taxe si masini, facilitati eliminate de-a valma

DISTRIBUIŢI

Principalele taxe: cota unica si TVA au fost mentinute la valoarea actuala, in schimb facilitatile pentru microintreprinderi, softisti, in turism si agricultura au fost eliminate de-a valma. In cadrul sedintei de guvern de ieri, proiectul de Cod fiscal a fost intors pe toate fetele – asa cum i se cuvine unui act aflat pentru a doua lectura in atentia ministrilor. Propunerile de modificare a Codului fiscal aflate deja in dezbatere publica au fost pastrate integral, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, trezindu-se in fata mai multor propuneri venite din partea membrilor guvernului. Cea mai importanta dintre acestea – perceperea unui impozit mai mic de la proprietarii de motociclete – a venit chiar din partea sefului executivului, Calin Popescu Tariceanu.

-Raportul actual nu este corect – daca pentru o Dacie se va plati 490.000 lei, si pentru o motocicleta – 350.000 lei. Primul ministru a solicitat micsorarea impozitului pe motociclete pentru ca acestea consuma mai putin si sunt mai putin poluante. Putem cobori grila, pentru a face ca si in Romania motocicletele sa devina un mijloc de transport-, a precizat Vladescu.

Ministrul de finante a precizat ca, in cadrul sedintei, cele mai multe solicitari de modificare a acestei forme a Codului fiscal pentru anul viitor au venit din partea Ministerului Administratiei si Internelor, care doreste introducerea unui soi de cazier fiscal pentru tranzactiile imobiliare. Adaugiri care au in vedere mai mult forma proiectului decat fondul acestuia au solicitat Ministerul Mediului, dar si cel al Muncii si Solidaritatii Sociale.

Ministrul Vladescu a mentionat ca nu are habar de un alt tip de solicitari – cele venite din partea reprezentantilor Partidului Conservator, care i-au cerut demisia pentru ca nu a introdus in proiect un procent redus de TVA pentru produsele alimentare de baza.

Venituri bugetare nesemnificative, intr-un sistem de impozitare echitabil

In ciuda majorarii tuturor impozitelor – cele de pe piata de capital, cele privind tranzactiile imobilare etc, ministrul Vladescu a mentionat ca -influenta asupra bugetului este extrem de mica, cresterea incasarilor fiind nesemnificativa-.

Intrebat, in acest context, de ce a fost nevoie de impozitarea veniturilor programatorilor si de eliminarea regimului fiscal pentru microintreprinderi, Vladescu a explicat ca e nevoie de -un sistem nediscriminatoriu de impozitare-.

Ministrul de finante a fost nevoit sa recunoasca faptul ca atualul proiect nu contine niciun fel de prevedere pentru combaterea evaziunii fiscale, anuntand ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) lucreaza la un pachet de prevederi care ar urma sa combata evaziunea in domenii precum tranzactiile cu uleiuri minerale, alcool, tigarete si in domeniul jocurilor de noroc.

Seful de la Finante a mai precizat ca si constructia bugetului pe 2007 este -in practica- la minister, fara sa mentioneze care vor fi, de pilda, sursele din care va fi asigurata contributia Romaniei la bugetul comunitar, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Codul fiscal pe 2007 vine, asadar, cu majorari importante de impozit pentru cei care detin masini cu o capacitate cilindrica mai mare de 1.600 cmc – adica -peste- Dacii, Tico si Matiz; cu impozite majorate pentru locuintele mai mari de 150 mp, dar si cu aplicarea cotei de 16% pentru tranzactiile de pe piata de capital. Cu toate acestea, ministrul Vladescu sustine ca majorarile nu sunt la nivelul la care ar trebui sa ajunga si in Romania taxarea luxului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.