Potrivit celei mai recente variante de modificare a Codului fiscal, castigurile nete obtinute din tranzactiile bursiere ar putea fi impozitate, incepand de la 1 ianuarie 2007, cu o cota de 16%, indiferent de vechimea titlurilor detinute in portofolii. -Daca aceasta impunere prezinta un aspect pozitiv, tinand cont de faptul ca simplifica actualul mecanism de impozitare, in ansamblu nu poate decat sa descurajeze investitiile la bursa pe termen lung-, este de parere presedintele KTD Invest, Iulian Panait.
-Daca aceasta masura va fi aprobata, este sigur ca nu va duce la o impulsionare a pietei de capital-, sustine si directorul Ieba Trust, Marius Plugaru. La randul sau, directorul de tranzactionare al Prime Transaction, Alin Brendea, apreciaza ca -aplicarea unei cote de 16% indiferent de perioada de detinere a actiunilor va dezavantaja investitorii pe termen lung-. Brokerii sustin ca investitorii autohtoni nu vor fi afectati foarte mult. -In general, investitorii romani detin fonduri speculative si, prin urmare, majoritatea vanzatorilor se incadreaza deja la limita de 16%-, ne-a declarat Brendea. Totodata, luand in considerare preturile actuale, o parte din analisti sustin ca impunerea de 16% nu va avea un impact foarte mare. -In prima faza, investitorii mici se vor retrage, pentru ca orice majorare de impozit ii afecteaza, dar avand de ales intre instrumente financiare supuse aceluiasi impozit, vor trebui sa aleaga forma care le aduce cel mai mare randament-, ne-a explicat Marius Plugaru.
Investitiile pe piata de capital – cel mai mare randament
-In spirit de echitate, toate formele de investitii financiare vor fi impozitate cu 16%, poate si pentru a evita o procedura greu de ingerat in prezent. Cu toate acestea, dupa o perioada de cateva luni de reticenta, instrumentele de pe piata de capital isi vor dovedi posibilitatea de a asigura randamente superioare fata de alte instrumente-, apreciaza Plugaru.
In momentul de fata, castigurile obtinute din vanzarea titlurilor cu vechime mai mare de un an sunt impozitate la sursa (de catre broker) cu 1%, iar pentru vanzarea acestora in mai putin de 365 de zile este perceput un impozit de 16%. -Pentru acest impozit, este de datoria clientului sa declare, la administratiile fiscale, profitul obtinut, pe baza informatiilor furnizate de catre brokerul care ii administreaza portofoliul-, ne-a explicat Panait.