Societatea Academica din Romania (SAR) a prezentat ieri un sistem de impozitare -revolutionar-, dupa cum il caracterizeaza chiar autorii studiului. Este vorba de Impozitul pe venit cu cota unica, care, o data aplicat, adica inclus in noul Cod fiscal, -ajunge sa produca mai multi bani pentru buget si, paradoxal, mai multa echitate sociala-. In raport se arata ca -o adevarata revolutie fiscala a inceput in Europa Centrala si de Est de cativa ani: intai Estonia si celelalte state baltice, apoi Rusia – in 2000, Ucraina – anul acesta, din 2004 Slovacia, iar pentru 2005 se pregateste Polonia. La baza -revolutiei- stau ideile de simplitate, transparenta si eficienta in colectare. Este vorba de trecerea la impozitul pe venitul personal cu rata unica (-flat tax-).
Avantajele -flat tax-
SAR considera ca noul sistem de impozitare este -popular si eficient in acelasi timp: se reduc impozitele pentru toata lumea. Se elimina complet procedura elaborata si costisitoare a declaratiilor individuale anuale. Aduce mai multi bani la buget, chiar din primul an de aplicare. Duce la crestere economica rapida, in special in tari in curs de dezvoltare-.
Impozitul pe venit cu cota unica are ca principal avantaj faptul ca toate veniturile persoanelor fizice sunt taxate o singura data, la realizarea lor, cu un procent fix, stabilit intre 16% si 20%. Potrivit sistemului -flat tax-, orice alte venituri suplimentare realizate ulterior, din orice sursa, vor fi impozitate cu acelasi procent, disparand orice alte ajustari ulterioare.
Pentru comparatie, in momentul de fata, sistemul -progresiv- creste procentajul de impozitare o data cu veniturile. Cu alte cuvinte, la munca mai multa, venituri mai mari, deci se plateste un impozit mai mare.
Mai simplu, deci mai eficient
Fata de sistemul -clasic- de impozitare, sistemul -flat tax- simplifica procedurile de calculare, colectare si urmarire a impozitului. Nu doar in institutiile publice care il administreaza (daca ne gandim numai ce inseamna tiparirea, distribuirea, colectarea si prelucrarea celor peste un milion de formulare individuale), dar in special in firmele private mici si mijlocii, unde mare parte din timpul contabililor se consuma in munci de uzura.
Potrivit studiului SAR, noul sistem de impozitare va reduce evaziunea si va strange mai multi bani la buget. -Oamenii vor deveni interesati doar de cresterea propriilor venituri, nu vor mai pierde timp incercand sa gaseasca cai legale, dar intortocheate de a-si dirija finantele personale prin canale mai putin impozitate-. Specialistii SAR sustin ca -tarile care utilizeaza asemenea sisteme se dezvolta realmente mai repede, iar introducerea lor poate duce chiar din primul an la o imbunatatire substantiala a colectarii, uneori peste orice asteptari-. Capitolul 10 (Impozitare) din acquis-ul comunitar se refera la impozitele indirecte (TVA, accize etc), nu la impozitele directe cum este cel pe venitul personal. Pe scurt, nu exista reglementari oficiale ale UE care sa ne interzica introducerea unui asemenea sistem.