Ministerul Finantelor impreuna cu Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa puna in aplicare, in prima parte a anului 2005, procesul de denominare a bancnotei autohtone. -Specialistii BNR si cei de la Ministerul Finantelor vor incepe colaborarea in vederea elaborarii unui proiect de lege pentru trecerea la leul greu, care va fi finalizat pana cel tarziu in primavara anului viitor. Operatiunea propriu-zisa va avea loc in prima parte a anului 2005 -, a precizat, ieri, Mihai Tanasescu.
Ministrul finantelor nu a dorit sa precizeze cate zerouri vor fi taiate din coada leului sau sa ofere detalii in legatura cu costurile operatiunii. -Ce va pot spune este ca aceasta idee am discutat-o preliminar impreuna cu guvernatorul bancii centrale si cu primul-ministru, Adrian Nastase. Deocamdata nu s-a stabilit inca daca va fi vorba despre taierea a trei sau a patru zerouri-, a precizat Tanasescu, adaugand ca in aceasta perioada si Turcia intentioneaza ca pentru la anul sa taie sase zerouri.
Denominarea, cel mai ieftin -drum- spre euro
Pana la demararea procesului de denominare, din cauza lipsei cantitatii de moneda de pe piata, romanii vor cunoaste cat de curand cum arata la fata si bancnota de un milion de lei, etapa care, cumulata cu cea a introducerii leului greu din 2005, se spera sa aduca un drum mai relaxat spre trecerea la moneda unica europeana, euro. Mihai Tanasescu a adaugat ca anuntul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind introducerea in circulatie, de anul viitor, a bancnotei de un milion de lei este sustinut de guvern.
In schimb, in privinta denominarii, ministrul finantelor a anuntat ca in momentul de fata nu s-au facut studii privind o evaluare finala despre costurile operatiunii de introducere a leului greu. -Cele doua monede vor circula in paralel o perioada, cred ca cel mai probabil va fi vorba despre un an de zile-, a declarat Tanasescu, care a tinut sa aminteasca faptul ca introducerea noii bancnote nu inseamna stoparea procesului de dezinflatie, ci dimpotriva, continuarea lui, sustinut de progresul macroeconomic.
-Tiparirea unei bancnote de valoare mai ridicata este necesara intrucat legile nescrise ale economiei arata ca aceasta masura se impune dupa ce valoarea celei mai importante bancnote scade sub echivalentul a 30 de dolari. In prezent, bancnota romaneasca cea mai valoroasa, de 500.000 de lei, reprezinta echivalentul a circa 13 euro, respectiv 15 dolari-, a anuntat ministrul finantelor.
Acesta a precizat ca monetizarea economiei romanesti, calculata ca raport intre active bancare si Produsul Intern Brut, a crescut de la 9%, in 2000, la 14%, in prezent. Acest nivel, sustine Tanasescu, este inca foarte jos in comparatie cu tarile din regiune, care au 30%-40% din PIB, sau cu tarile dezvoltate, unde indicatorul atinge 100%-120% din PIB. -La ora actuala, pentru ca serviciile financiare nu au crescut la fel ca si cantitatea de moneda, banii nu mai sunt suficienti pentru plati si pentru ca sa miste economia-, a mai adaugat Tanasescu.
In privinta planurilor de finantare a deficitelor de pe pietele externe, ministrul finantelor a anuntat ca -nu vom redeschide emisiunea de obligatiuni lansata in luna iunie pe pietele externe, chiar daca am fost autorizati de guvern, si asta intrucat cheltuielile bugetare pana la sfarsitul anului sunt acoperite-. Potrivit ministrului finantelor, Romania se va imprumuta si anul viitor de pe pietele externe de capital, emisiunea de obligatiuni urmand a fi in valoare de aproximativ un miliard de euro.