Home Economic-Financiar In contul contractelor de offset, firma Elbyt a exportat bulion

In contul contractelor de offset, firma Elbyt a exportat bulion

DISTRIBUIŢI

Din nestiinta, din interese obscure sau, pur si simplu, din lipsa de interes, statul roman se lasa fentat in continuare de unele companii, romane sau straine. Mai ales in ultimii ani, statul semneaza contracte peste contracte: fie pentru securizarea frontierelor, fie pentru modernizarea fregatelor, a avioanelor de lupta, fara a se asigura de respectarea legislatiei. Pentru acest ultim aspect, se stie deja ca renumitul Mig Lancer 21 a fost adus la standarde europene cu ajutorul companiei Elbyt Systems Ltd. Valoarea contractului a fost de 380 milioane de dolari, din care se pare ca 65% a mers catre Elbyt.

Un contract de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala trebuie sa aiba incheiata o clauza de offset, clauza care desi este reglementata prin lege, in Romania nu se aplica. Clauza de offset este obligatorie pentru contractele de achizitie cu o valoare mai mare de trei milioane de euro si obliga partea straina sa investeasca in domenii in care Romania poate sa se dezvolte (industria de aparare, sistem de rachete sol-sol si sol-aer, tehnologie aerospatiala, calculatoare, electronica, mijloace de transport rutier, constructii navale, cauciuc si echipamente din plastic, sanatate, energie, mediu, educatie etc.), dar si sa exporte. Necesitatea ca acest sistem de offset sa se aplice are in vedere pastrarea si crearea de noi locuri de munca, a unei industrii de aparare la nivel national si obtinerea unei tehnologii modene pentru echilibrarea balantei de plati.

Dar, atata vreme cat Romania este tara tuturor posibilitatilor, Elbyt – unul dintre partenerii importanti in domeniu – a reusit sa scape cu lejeritate de aceasta problema, din moment ce legea in acest sens nu se aplica, si in contul investitiilor in domeniile in care tara noastra ar putea sa se dezvolte, a exportat, se pare, bulion. Cat a avut tara noastra de castigat de pe urma acestui export si cate locuri de munca au fost create, este lesne de inteles. Elbyt a mers insa mai departe partener de nadejde si, recent, a incheiat un nou contract de finantare cu Fabrica de Avioane Craiova.

Din 24 de avioane, au ramas doar 12

Desi, in urma cu patru ani, actualul executiv le promitea celor de la Craiova ca vor avea de lucru, prin construirea a 24 de avioane, promisiunea nu s-a materializat decat pentru un numar de patru avioane. De-abia recent a fost semnat un nou contract pentru inca opt avioane, trei perfect noi, si altele cinci, care vor fi modernizate, din IAR 99-Standard, in IAR 99- Soim, avion de antrenament avansat si lupta la sol. Se pare ca numaratoarea corecta nu a functionat, pentru ca au mai ramas inca 12 avioane, despre a caror soarta nu se stie nimic. Pentru lucrarile la aceste opt avioane, Armata Romana ar fi trebuit sa suporte cheltuielile, pentru care nu s-au gasit insa bani la buget.

-Fabricat in strainatate-

Urmatorul pas a fost facut de catre Ministerul Economiei, caruia i s-a cerut sa dea garantii guvernamentale. Nici un raspuns favorabil. Si, pentru ca oficialii nostri isi tot pasau raspunderea de la unul la altul, compania Elbyt a fost pe faza si de aceasta data si a promis sa gaseasca ea resursele de finantare, cu conditia de a participa si la executarea lucrarilor. Prin urmare, Elbyt va asigura valoarea contractului, respectiv 15 milioane de dolari, iar toata aparatura pe care o va aduce va fi de import. Nimic facut in Romania, pentru ca interesul de a-si vinde echipamentele trebuie sa primeze. Probabil ca in contul acestor importuri, Elbyt va exporta tot ceva insignifiant pentru economia romaneasca, eventual mustar… Lucrarile vor fi executate de Avioane Craiova si Aerostar Bacau.

In prezent, la Fabrica de Avioane de la Craiova mai lucreaza doar 700 de angajati, din totalul de 4.700 de care uzina dispunea. Potrivit liderului de sindicat de la Craiova, Victor Peta, in prezent, salariile sunt achitate doar in proportie de 70% din valoarea negociata, iar fabrica lucreaza doar la 70% din capacitatea maxima. Cea mai mare nemultumire a sindicalistilor este lipsa de comenzi.

Privatizarea, singura solutie

Fabrica de Avioane Craiova urmeaza a fi scoasa la privatizare in saptamanile care urmeaza, iar Peta considera ca societatea este acum cu mult mai atractiva, avand in vedere ca nu mai inregistreaza datorii. Un dezavantaj ar totusi: -Poate ca, daca am fi fost in Bucuresti, alta ar fi fost atractia pe care am fi exercitat-o asupra investitorilor-. Potrivit liderului de sindicat, o serie de firme din Israel, Belgia, Olanda, cu care lucreaza si in prezent Avioane Craiova, s-au aratat interesate de preluarea pachetului de actiuni. Dorinta sindicalistilor este ca eventualul cumparator sa aduca comenzi, sa respecte legislatia muncii din Romania, dar si sa pastreze profilul de aviatie sau cel putin ceva asemanator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.