Home Economic-Financiar -In marketing trebuie sa fii vizionar si creativ-

-In marketing trebuie sa fii vizionar si creativ-

DISTRIBUIŢI

Roxana Pavel este director de marketing si partener la agentia Anteea Int., companie specializata in proiecte integrate de comunicare de marketing. A absolvit Facultatea de Drept si Relatii Internationale, iar in timp a urmat diverse cursuri de specialitate: -Sales essential skills-, -Asebuss Certificate in Project Management-, -Achieving extraordinary customer relations, -Time management-, -Stress management-, -Six hats thinking- – Edward de Bono training course related to creative thinking, Certificate in management, International Certificate in Internal Communication. Din 2001 este membru al anuarului profesionistilor de marketing din toata lumea -International Who*s Who of Professionals-. In timp, a ocupat diverse functii in cadrul unor companii de renume din tara: coordonator Marketing la Toprro International Ltd., project development, Metromedia International Telcell Inc., consultant program Phare. De asemenea, a lucrat la departamentul de marketing al companiei Connex, a fost consultant de afaceri si Corporate Communication Manager la Softwin.

– Care sunt atributiile unui director de marketing?

– Atributiile, in linii mari, sunt realizarea planului de marketing, stabilirea obiectivelor si a strategiei pornind de la planul de afaceri al companiei in cauza, coordonarea echipei care implementeaza acest plan si, bineinteles, evaluarea rezultatelor si adoptarea de actiuni corectoare atunci cand apar elemente noi ce nu au fost luate in considerare in planul initial. Marketing-ul este responsabil cu obtinerea informatiilor competitive, cu identificarea segmentelor de piata si a niselor pe care evolueaza compania in cauza, dar si implementarea rezultatelor cercetarilor de piata cu privire la dezvoltarea unui nou produs. Dar cel mai important, cred eu, sa fii reponsabil de marketing presupune mai ales sa fii vizionar, sa fii creativ, sa fii la curent cu ultimele tendinte ce apar pe plan mondial si sa stii intotdeauna cum poti sa te mentii cu un pas inaintea competitiei, cum poti sa te diferentiezi si unde anume in piata iti este locul.

– Credeti ca la noi conceptul de marketing este dezvoltat destul de mult?

– La noi, mai ales in companiile romanesti, conceptul de marketing nu are de multe ori nici o legatura cu ceea ce trebuie sa fie acesta in realitate. De multe ori, companiile aloca departamentului de marketing responsabilitati administrative, in multe companii nu exista un director de marketing, ci un responsabil comercial care se ocupa de marketing, vanzari si ce mai este nevoie. In companiile multinationale lucrurile stau cu totul diferit, acestea au venit cu know-how-ul de afara si l-au implementat in structurile de aici.

-Modul de predare in facultate este cam depasit-

– In cat timp se formeaza un bun director de marketing?

– Cred ca nu as putea vorbi in numele tuturor. Si nu cred ca timpul este cel care decide aici. Cel mai important, cred eu, este sa inveti de la cei mai buni, sa ai sansa sa lucrezi cu oameni experimentati, care au realizat lucruri cu totul extraordinare si care te pot ajuta sa devii un bun profesionist. Cred ca acest lucru se poate masura in numarul de manageri care si-au pus amprenta asupra ta.

– Ce inseamna o strategie de marketing?

– O strategie de marketing reprezinta acea combinatie optima prin care o companie incearca sa isi atinga obiectivele de marketing. Inseamna definirea unor planuri pentru segmentele de piata-target, definirea pozitionarii, dezvoltarea mix-ului de marketing, dar si stabilirea cheltuielilor destinate marketing-ului.

– Credeti ca teoria invatata in scoala ajuta la ceva?

– Daca vorbim de scoala din Romania, cu regret, trebuie sa spun ca ceea ce se invata in facultati si mai ales modul de predare sunt un pic cam depasite. Ceea ce lipseste scolii romanesti sunt studiile de caz, practica, interactiunea cu profesionisti. Bineinteles ca, oriunde in lume, cazul ideal este combinatia intre studiu si practica. Anumite principii teoretice sunt valabile pentru anumite sectoare din economie sau pentru anumite conditii de piata, dar cele mai multe dintre ele trebuie adaptate la conditiile reale.

– In ce constau strategiile de marketing ale firmei dvs. ?

– Daca as raspunde sincer la aceasta intrebare ar fi ca si cum as transmite pe email planul de marketing unor alte companii. Ceea ce pot sa va spun insa este care sunt avantajele noastre competitive – in primul rand, am construit aceasta companie pe baza experientelor venite din diverse domenii, diferit de o agentie, noi avand competente pe marketing, vanzari, managementul relatiei cu clientii – CRM, research etc. Mai mult decat atat, inspirandu-ne din comertul on-line, ne-am creat parteneriate strategice cu firme specializate pe diferite domenii, cum ar fi productie sau realizarea de mari targuri si expozitii.

-Vedem in concurentii nostri potentiali parteneri-

– Care sunt principalii competitori de pe piata ai firmei dvs.?

– Iata ca aici nu ne mai uitam la teoriile de marketing. Daca ar fi sa gandim asa, orice agentie ar fi un potential competitor, noi insa ne uitam pe piata si vedem potentiali parteneri. Cum s-a observat si in alte industrii, companiile au invatat, sau daca nu, ar trebui sa invete, ca viitorul intr-o piata globala va fi destinat parteneriatelor.

– Cum aveti de gand sa contracarati aparitia unor noi firme de profil?

– Un faimos profesor de la o universitate americana spunea acum cativa ani ca diferenta intre un produs, un serviciu si altul nu sta decat in modul de perceptie. Competitorii pot copia oricand tot ce introduci nou intr-un produs, dar nu pot copia valoarea care depaseste asteptarile clientilor, precum si relatiile noastre cu acestia. Noi suntem siguri ca vom fi mereu suficient de creativi incat sa venim pe piata cu o noua idee inainte ca cea anterioara sa devina o practica generala.

– Care sunt ultimele activitati importante pe care le-ati intreprins?

– Am inceput sa contactam potentialele firme de pe pietele nord-americane si europene care doresc sa faca outsourcing in Romania, precum si in dezvoltarea unui nou brand ce va iesi in curand pe piata. In plus, luna viitoare vom organiza al doilea eveniment din ciclul de conferinte soft 21 pe 2005. Evenimentul, realizat de Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii si ITS Events Management, va prezenta solutii de management si arhivare a documentelor si solutii software pentru domeniul medical- farmaceutic .

-Din 2007, va incepe marea competitie-

– Ce tendinte se intrevad pe acest segment de piata?

– In primul rand, specializarea tot mai puternica a agentiilor, aparitia asa-numitelor companii de comunicare de marketing care reunesc in interiorul lor diverse competente. Bineinteles ca trebuie sa ne asteptam la mari schimbari incepand cu 2007. Cred eu ca mari agentii care nu sunt inca prezente pe piata romaneasca vor incepe sa apara. In ceea ce priveste competitia, aceasta va fi determinata de cerintele de servicii specializate, de necesitatile companiilor-client.

– Va ocupa mult timp meseria pe care o practicati?

– Depinde de modul cum imi organizez timpul si de anumite perioade din an, unele fiind mai aglomerate, altele mai putin aglomerate. Timpul liber este impartit pe capitole, incepand de la cel destinat familiei, la calatorii si sport, dar si informare. O mare parte din timpul meu liber este destinat informarii, contactelor cu executivi de peste hotare pentru a afla tendinte noi sau a gasi noi oportunitati de afaceri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.