Home Economic-Financiar In octombrie va incepe procesul dintre AVAS si Noble Ventures

In octombrie va incepe procesul dintre AVAS si Noble Ventures

DISTRIBUIŢI

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a angajat o casa de avocati americana, respectiv White&Case, firma care va reprezenta institutia in instanta in litigiul cu firma Noble Ventures, fostul proprietar al Combinatului Siderurgic Resita (CSR), ca urmare a anularii contractului de privatizare. -Aceasta firma, a apelat, la randul ei, pentru derularea actiunii in instanta, la trei consultanti, specialisti in domeniul financiar si al industriei siderurgice, pe care ii vom plati tot noi-, ne-a declarat, ieri, presedintele AVAS, Mircea Ursache. Acesta este decis sa mearga pana la capat, intrucat despagubirile care ar trebui platite americanilor de la Noble Ventures, respectiv 353 milioane de dolari, ar reprezenta o mare problema pentru bugetul de stat. -Noi am pornit toate motoarele si nu ma intereseaza cat costa. Acest proces trebuie castigat, caci altfel aceasta suma ar fi inrobitoare pentru bugetul de stat. In acest caz, nu conteaza daca cheltuim un milion, pentru ca e vorba despre o suma extrem de importanta si de aceea ma voi bate pana in panzele albe-, a promis Ursache.

-Si noi am gresit-

Reprezentantul AVAS recunoaste insa ca si institutia, respectiv APAPS, a -calcat pe bec-. -Trebuie sa recunoastem ca si noi am gresit, pentru ca nu a fost emis ordinul comun de scutire a penalitatilor si dobanzilor de intarziere, asa cum era stipulat in contract. Iar in termenul de 30 de zile prevazut nu se poate emite, practic, acest ordin, intrucat procedura este mult mai complexa si dureaza mai mult-, ne-a explicat presedintele AVAS. Ordinul comun de scutire a penalitatilor si dobanzilor de intaarziere se poate emite abia dupa ce Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) face un control la societatea in cauza si stabileste cu exactitate care sunt obligatiile de plata la Casa de Sanatate, Casa de pensii, TVA, impozit pe profit etc. -Abia dupa aceea stim care sunt datoriile totale, la care se aplica dobanzile si majorarile aferente, pentru care se aplica ordinul comun de scutire-, a mai precizat Ursache.

Nici americanii nu se lasa mai prejos

In timp ce statul roman va fi reprezentat in acest proces de maxima importanta de firma White&Case, americanii de la Noble Ventures au apelat si ei la o foarte puternica casa de avocati din Statele Unite, Beka HS &Asociatii, anuntandu-se inca de pe acum un -meci mare- si foarte dur. Prima infatisare va avea loc in saptamana 4-10 octombrie 2004, la Washington. Contractul de privatizare a CSR cu Noble Ventures a devenit nul in decembrie 2002, pe baza uneia din prevederile documentului, care stipula ca privatizarea CSR va fi anulata dupa neplata a doua rate succesive. In 2001, fostul proprietar al CSR a chemat in instanta statul roman, solicitaand daune de 220 milioane de dolari. Ulterior, pretentiile financiare ale firmei americane au crescut la 330, respectiv 353 milioane de dolari.

Celebrul eleron nu a fost inregistrat la OSIM

Imbunatatirile aduse Daciei de catre Romica Ion Sandu, respectiv capota portbagajului cu eleron inglobat pentru Dacia Berlina 1310, nu se pot cataloga drept o inventie, acestea fiind doar o realizare tehnica, ne-a declarat, ieri, presedintele AVAS, Mircea Ursache, referindu-se la un alt important litigiu pe care institutia l-a mostenit de la fosta APAPS. -Cei care au gresit in acest caz sunt cei de la Curtea de Apel Timisoara, pentru ca in data de 4 martie 1999 a obligat Dacia Pitesti – acesta este si inceputul povestii – la plata sumei de 115 milioane de lei, cu titlul de drepturi banesti pentru inventie. Dar nu a fost inventie. Si Romica Sandu a recunoscut acest lucru, a zis ca nu a fost niciodata la OSIM sa ceara acest lucru, pentru ca a fost doar o realizare tehnica. Iar OSIM ne-a confirmat acest lucru-, ne-a mai precizat Ursache. Reprezentatul AVAS mai are insa dubii si asupra modului in care s-a facut reactualizarea sumei cerute ca despagubire, intrucat de la suma initiala pe care a cerut-o Romica, pretentiile acestuia au crescut la 1.100 miliarde de lei. -Al doilea lucru pentru care noi ne luptam este cel legat de modul in care s-a facut actualizarea. Si nici in acest caz nu avem nimic cu Romica Sandu, pentru ca el este doar o persoana care isi cere drepturile. Noi vrem doar sa vedem cum acest expert contabil, Nitu Lucian, a facut aceasta indexare care acum a ajuns la 1.100 miliarde de lei. Calcule care nu au avut in vedere doar inflatia, iar acest lucru trebuie lamurit. De aceea, vreau ca instanta sa revada procesul prin care i s-au dat initial cele 115 milioane de lei cu titlu de inovatie-, a precizat Ursache.

Guvernul inca nu s-a pronuntat

Daca instanta va decide ca pretentiile fostului angajat de la Dacia sunt intemeiate, statul roman, prin AVAS, va trebui sa scoata din buzunar cele aproape 30 milioane de dolari, care reprezinta aproximativ o treime din veniturile anuale ale institutiei. -Galceava- pare insa sa mai dureze ceva timp si in acest caz, intrucat guvernul nu s-a pronuntat deocamdata. Executivul va trebui, in prima faza, sa dea o ordonanta de urgenta, prin care va -insarcina- AVAS sa preia litigiul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.