Dacă vă întrebați de ce tot mai mulți medici și asistenți iau calea străinătății sau a clinicilor private, răspunsul îl găsiți în statistici. Lector universitar la ASE, dr. Andreea Paul face astăzi o analiză a evoluției salariului mediu în trei sectoare publice de activitate în perioada 2008-2016, luând ca referință luna august a fiecărui an.
Constatarea economistei este că cele cele mai mari creșteri anuale salariale din sănătate și învățământ din ultimii opt ani au avut loc în mandatul Guvernului Cioloș, 30% și respectiv 24% în anul 2016.
Cu toate acestea salariul mediu în sănătate este doar 70% din salariul din administrație publică. Precizăm că norma didactică în învățământ este de doar 18 ore pe săptămână, diferența de până la 40 de ore fiind pregătirea orelor, toți ceilalți români pregătindu-se în timpul liber. Așa că salariul din învățământ raportat la programul de lucru este mult mai mare decât cel din sănătate. Și chiar dacă o să-mi pun profesorii în cap, se poate face școală acasă cu părinții, home-schooling dar medicină nu e indicat!
Politicile publice ale statului român au fost catastrofale astfel că salariul mediu în sănătate a fost și este sub salariul mediu pe economie și mult sub salariul mediu din administrație publică pentru că cine-mparte, adică politicienii, parte-și face!
Andreea Paul constată că:
· În administraţie publică salariul mediu net este cu peste 900 de lei mai mare decât salariul mediu pe economie.
· În prezent, salariul mediu net în învăţământ este cu 143 de lei mai mic decât în sănătate şi cu 918 de lei mai mic decât salariul mediu net din administraţie publică. Astfel, salariul mediu net în învăţământ şi sănătate reprezintă sub 70% din salariul mediu net al administraţiei publice.
· Decalajul salarial dintre învăţământ şi administraţie publică a crescut la 1.061 lei în anul 2016 comparativ cu 687 lei în anul 2008. În prezent, acest decalaj este de aproape 36%.
· Decalajul salarial dintre sănătate şi administraţie publică a crescut la 918 lei în anul 2016 faţă de 850 lei în anul 2008. În prezent, decalajul salarial este de aproape 31%.
· Cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani au avut loc în sănătate şi asistenţă socială, cu aproape 70% în anul 2016 faţă de anul 2008, peste dinamica salariului mediu net pe economie de 63%, faţă de 44% în administraţia publică şi de abia 39% în învăţământ.
În această analiză am utilizat ultimele date oficiale disponibile la INSSE pentru anul 2016, respectiv salariile medii nete pentru luna august, lună la care ne-am raportat pentru fiecare an din perioada 2008-2016 pentru o justă comparație anuală. Găsiți detaliate aceste evoluții și ritmurile anuale de creștere calculate în tabelele atașate. ”
Așa se întâmplă când șefii sindicatelor din sănătate sunt niște nerușinați îmbuibați cu mii de euro pe lună și nu sunt în stare nici măcar o grevă legală să organizeze.