Prin intrarea Romaniei in lumea internationala a contabilitatii se poate asigura comunicarea directa intre societatile comerciale si investitori, a afirmat, ieri, Maria Manolescu, director in Ministerul Finantelor Publice, in cadrul unei intalniri de lucru cu directorii economici si cu administratorii societatilor cuprinse in experimentul de introducere a noilor reglementari contabile. Chiar daca implementarea standardelor internationale de contabilitate (IAS) este un proces destul de greu, in conditiile lipsei de lichiditati si a blocajului financiar, mai devreme sau mai tarziu, toate societatile reprezentative din Romania vor trebui sa indeplineasca aceste standarde. -Marii finantatorii spun: voi aveti nevoie de bani, dar de ce nu incercati sa atrageti bani ieftin, prin investitia de capital? Acest fapt este insa aproape imposibil fara standarde internationale de contabilitate-, a mai spus Maria Manolescu. Pana acum, in Romania, situatiile financiare au fost intocmite in special in scopuri fiscale si statistice. Pentru Guvern este important ca societatile sa foloseasca date consecvente, un set prestabilit de informatii utile criteriilor statistice. In viitor, pe langa informatiile cu scopuri fiscale si statistice sunt necesare si informatii pentru banci si alte tipuri de investitori. Acestora trebuie sa li se ofere o imagine fidela a societatii, utilizandu-se regulile internationale. Investitorii vor sa vada rezultatele societatii, sa le compare cu cele anterioare si astfel sa decida continuarea investitiei sau retragerea capitalului, a spus un specialist strain.
Curentul de opinie din partea tuturor burselor internationale pentru utilizarea unui singur set de standarde de contabilitate, precum si cerintele de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana au determinat autoritatile sa decida implementarea IAS. Acest sistem va reduce costurile de capital ale societatilor, le va permite sa fie cotate la bursele de valori din intreaga lume, fara a fi nevoite sa intocmeasca mai multe situatii financiare, in functie de tara. Astfel, vor avea acces la mai mult capital strain. In plus, analistii financiari internationali nu vor mai trebui sa introduca un factor de risc in citirea situatiilor financiare din Romania. Totodata, societatile multinationale vor putea utiliza un singur set de situatii financiare in interiorul grupului.
In cursul intalnirii, specialistii au mai subliniat faptul ca trecerea la standardele internationale de contabilitate presupune aplicarea rationamentului profesional si reflectarea substantei economice a tranzactiilor, utilizandu-se principiul prevalentei economicului asupra juridicului. Formatul situatiilor financiare in conformitate cu IAS difera foarte mult de cel utilizat in prezent la intocmirea bilantului, care nu este altceva decat un tabel cu o insiruire de cifre. In standardele internationale de contabilitate se acorda o importanta deosebita informatiilor narative care explica cifrele, ajutand utilizatorul sa inteleaga ce se intampla cu societatea, oferindu-se -povestea- din jurul cifrelor. Situatiile financiare vor cuprinde orice alte informatii utile pentru a prezenta o imagine fidela a societatii. De asemenea, vor include un raport al administratorilor care trebuie sa explice rezultatele societatii si cum vad viitorul acesteia. Un alt aspect deosebit de important este acela ca, prin elementul de utilizare a rationamentului profesional, investitorii nu pot fi asigurati ca administratorii si directorii financiari aplica in mod consecvent setul de standarde. De aceea, ei vor sa se reasigure ca acestia le-au utilizat corect si, in acest sens, este necesara existenta unui sistem eficient de audit. In Romania, s-a infiintat deja Camera Auditorilor, ca prim stadiu de implementare a Directivei a opta a UE, care cuprinde aproximativ 500 de membri, a precizat Maria Manolescu. Oficialul MF a mai amintit ca toate societatile la care se aplica Ordinul 94/2001 trebuie sa aiba un audit financiar. -Exista o cerinta noua, aceea ca societatile sa aiba un auditor intern si, in acest sens, trebuie sa se lucreze la baza de date pentru a ne asigura ca aceasta reuseste sa colecteze toate informatiile necesare, dintre care foarte multe se refera la tranzactiile cu directorii si cu partile afiliate-, a afirmat directorul MF.
Anul trecut, in cadrul programului-pilot de implementare a standardelor internationale de contabilitate, au fost incluse 13 societati, majoritatea cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2000, acestea vor incepe sa intocmeasca situatiile financiare conform IAS, dar la calculul impozitului pe profit se iau in considerare regulile vechi. Pentru situatia financiara din 2001, acestea vor trece efectiv la standardele internationale. In acest an, alte 197 de societati, selectate de Ministerul Finantelor in baza unei liste furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cuprinzand cele mai tranzactionate societati la Bursa de Valori si pe piata Rasdaq vor trebui sa intocmeasca situatiile financiare in IAS, urmand ca din 2002 sa lucreze in acest sistem. Anul viitor, la inca aproximativ 600 de societati va incepe intocmirea situatiilor financiare conform IAS. Se preconizeaza ca, in urmatorii patru ani, in functie de marime, societatile sa intre sub incidenta noilor reglementari contabile. Exceptie vor face societatile mici, pentru care va exista un alt sistem, IAS fiind prea costisitor si greoi pentru acestea.
Faptul ca Romania are o economie hiperinflationista constituie o mare problema, necesitand aplicarea IAS 29, care este foarte dificil si costisitor. Neaplicarea acestui standard de contabilitate in mediile hiperinflationiste, pentru care societatile ar trebui sa aloce resurse financiare substantiale, introduce mari distorsiuni in situatiile financiare. Concret, o societate care pare sa aiba profit, conform standardului implementat in Romania, ar putea sa apara cu pierderi daca se aplica IAS 29, fapt ce reprezinta un semnal pentru un potential investitor sa nu investeasca. De aceea, auditorii ar putea refuza sa faca auditul sau, chiar daca il fac, sa mentioneze ca nu reflecta situatia financiara fidela, a subliniat un specialist strain. Pana la introducerea pe scara larga a noilor reglementari contabile, se spera insa ca Romania sa nu mai fie o tara hiperinflationista. In cursul intalnirii, specialistii straini au mai mentionat ca, practic, in IAS nu se defineste hiperinflatia, dar se sugereaza o serie de caracteristici care pot indica faptul ca aceasta exista. Printre acestea se numara faptul ca populatia normala utilizeaza o valuta forte pentru a-si stoca economiile, preturile se calculeaza in dolari, vanzarea pe credit include o dobanda, iar pe o perioada de trei ani, rata cumulata a inflatiei depaseste 100%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane