Home Economic-Financiar Incepe constructia celui de-al doilea terminal de containere in Constanta

Incepe constructia celui de-al doilea terminal de containere in Constanta

DISTRIBUIŢI

Lucrarile de constructie a celui de-al doilea terminal de containere din Portul Constanta vor incepe in luna noiembrie a acestui an si se vor finaliza in mai 2003, costul estimat al proiectului fiind de circa 150 milioane de dolari, finantare asigurata in principal de catre Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala, a declarat, ieri, Agentiei Mediafax Alexandru Serban Cucu, director al Directiei de Reglementari si Calitatea Serviciilor pe Dunare si Caile Navigabile din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL).

Noul terminal va avea in prima etapa capacitatea de 337.000 TEU/an (TEU = Twenty-foot Equivalent Unit – Echivalent Unitati de Container), urmand ca in etapele ulterioare de dezvoltare sa fie atins nivelul de 700.000 TEU/an. Terminalul va ocupa, initial, o suprafata de 27,8 hectare de teren, care se va extinde treptat pana la 90 de hectare.

-Obiectivul urmareste dezvoltarea capacitatii de operare a containerelor, avand in vedere ca terminalul de containere actual, amplasat in Portul Constanta Nord, se afla aproape de maximul capacitatii proiectate de manipulare. Recentele date specifice ale portului indica o crestere semnificativa a traficului de containere-, a aratat Alexandru Cucu.

Invitatia pentru licitatie catre firmele precalificate va fi lansata in luna mai, prezentarea ofertelor din partea acestora fiind programata pentru luna iunie. Negocierea si semnarea contractelor cu firmele castigatoare este estimata ca se va finaliza in luna octombrie, astfel incat lucrarile de constructie a terminalului sa inceapa in luna noiembrie. Documentatia necesara licitatiei pentru cele doua pachete de lucrari – constructii civile si echipamente de manipulare a containerelor – se afla in prezent in procedura de avizare din partea Ministerului Finantelor Publice, dupa care urmeaza sa primeasca avizul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

Proiectul este estimat la 152 milioane de dolari, 75% din suma (112 milioane de dolari) fiind asigurata printr-un imprumut acordat de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala in anul 1998. Diferenta va fi acoperita din sursele proprii ale CN Administratia Porturilor Maritime Constanta si de la bugetul de stat, prin bugetul MLPTL. Imprumutul este rambursabil in termen de 30 de ani, fiind prevazuta o perioada de gratie de zece ani.

Pentru a diminua contributia Romaniei la acest proiect se apreciaza ca necesara aprobarea de catre Guvern a exceptarii de la plata taxelor vamale a echipamentelor importate in vederea instalarii in noul terminal, valoarea respectivelor taxe fiind estimata la sapte-opt milioane de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.