– 10% din SA-uri si 30% din SRL-uri vor fi lichidate, potrivit unor reglementari din anul 1998. Din aproape 700.000 de societati, circa 200.000 de firme vor fi lichidate pentru ca nu au depus bilantul contabil. Ministerul Finantelor Publice va suporta cheltuielile de publicare in -Monitorul Oficial- a listelor cu societatile ce vor fi lichidate.
Potrivit unor reglementari din anul 1998, Societatile cu Raspundere Limitata trebuie sa aiba un capital de minimum doua milioane lei, fata de 100.000 lei, iar Societatile pe Actiuni – un capital minim de 25 milioane de lei, fata de un milion de lei. Totodata, firmele care nu au depus nici bilanturile contabile la Administratiile financiare si nici declaratii ca nu au desfasurat activitati economice trebuie sa fie lichidate si radiate. Cele mai multe dintre aceste firme sunt -fantome-, multe folosite ca paravan pentru afaceri necurate sau, pur si simplu, nu au fost folosite niciodata de patronii lor, ci au ingrosat randul initiativei particulare in statisticile Guvernului.
Legea actuala spune ca lichidarea si radierea acestor societati pot fi cerute in instanta de camerele de comert si industrie judetene, de Ministerul Finantelor sau de orice persoana interesata. Cum nici o institutie nu s-a dovedit interesata in radierea societatilor-fantoma, Executivul va trebui sa ia masuri ferme pentru intrarea in legalitate. Astfel, Ministerul Justitiei a consultat Camerele de Comert si Industrie si impreuna au propus o procedura simplificata de dizolvare si lichidare judiciara. Senatul a decis la 8 martie ca toate cheltuielile pentru publicarea in -Monitorul Oficial- a listelor celor aproape 200.000 de societati care nu si-au majorat capitalul social vor fi suportate de Ministerul Finantelor, institutia cea mai interesata de asanarea mediului comercial. Tariful perceput pentru aceste liste va fi redus la jumatate, iar lichidarea se va face in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noii legi. Actiunea se va face de tribunale, prin simpla constatare a camerelor de comert.
Publicarea dizolvarii acestor societati se face prin afisarea la Oficiul Registrului Comertului si prin Internet.
Oficiul National al Registrului Comertului informeaza ca la 1 februarie 2001 erau inregistrate aproape 690.000 de firme, dintre care aproape 26.000 erau SA (Societati pe Actiuni), iar circa 670.000 erau SRL (Societati cu Raspundere Limitata). Dintre acestea, nu isi majorasera capitalul social, asa cum prevede legea inca din anul 1998, 2.559 de SA (9,9%) si 188.272 de SRL (aproape 29%). In privinta SA, pe primul loc la densitatea celor care nu au respectat legea se afla Galatiul, cu 17% dintre societati, Bucurestiul avand aproape 15%. La SRL-uri, lider este judetul Giurgiu, cu 37,3% dintre societati inregistrate cu capital social nemajorat, urmat de Dambovita (35,6%), Constanta (34,9%), Ialomita (32,8%) si Bucuresti (32,4%).
Totodata, potrivit Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, in 1999, din cele 622.326 de IMM-uri inregistrate la Registrul Comertului, 394.500 au depus bilant contabil.
Ultimul raport al Curtii de Conturi arata ca aproximativ 18.000 de agenti economici (28% din total) nu au depus bilantul contabil privind activitatea desfasurata in 1999, asa cum sunt obligati potrivit Legii contabilitatii, dar nici declaratii ca nu au desfasurat activitati.
Numarul total al Societatilor cu Raspundere Limitata (SRL) obligate sa isi majoreze capitalul social in 1998, la intrarea in vigoare a reglementarilor, era de 595.048, iar al Societatilor pe Actiuni (SA), de 23.737. Numarul Societatilor cu Raspundere Limitata care nu au efectuat aceasta operatiune se ridica la 233.734, reprezentand 40,7% din total, iar cel al Societatilor pe Actiuni, la 3.239, adica 16,7% din totalul SA.
Potrivit legii, dizolvarea nu actioneaza de drept, in mod automat, la expirarea termenului stabilit prin lege, este dispusa de instanta judecatoreasca, la cererea Statului, prin Ministerul Finantelor, ori a Camerei de Comert si Industrie teritoriale, ori a oricarei persoane interesate si devine operationala la data cand hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila. Incalcarea dispozitiei legale privind capitalul social minim constituie conditie de declarare a nulitatii societatii comerciale de catre tribunal.
Surse ale Registrului Comertului spun ca numarul societatilor care nu si-au majorat capitalul social poate fi corelat cu cel al firmelor care nu si-au depus bilantul contabil. Majoritatea acestora sunt societati care nu au activitate – asa-numitele -firme-fantoma-. De asemenea, in randul societatilor care nu si-au majorat capitalul pot intra si cele care se afla in dizolvare mascata sau in faliment mascat, precum si societatile infiintate de micii investitori straini, care au functionat o perioada de timp foarte scurta, dupa care au fost abandonate. Pentru a putea fi lichidate, societatile comerciale respective trebuie sa fie dizolvate. Dar in randul celor peste 200.000 firme care nu si-au majorat capitalul social este posibil sa se ascunda firme cu datorii foarte mari, care sperau ca vor scapa de creditori in urma unei dizolvari automate.
Procedura actuala de dizolvare si lichidare in baza Legii 31/1990 necesita o perioada lunga de timp, respectand prevederile titlului VII din lege, adica numirea lichidatorilor, predarea gestiunii de la administratori, lichidarea patrimoniului societatii si acoperirea datoriilor acesteia, intocmirea bilantului contabil de lichidare si repartizarea activului intre actionari sau asociati. Toate aceste operatiuni se fac respectand regulile de publicitate legale in Registrul Comertului. Oficiile Registrului Comertului inainteaza listele cu societati Camerei de Comert si Industrie Judetene, care poate cere in instanta lichidarea si radierea lor. Totusi, tribunalul poate acorda un termen de gratie de sase luni pentru intrarea in legalitate. Pana cand hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila, societatea comerciala isi poate continua activitatea.