Home Economic-Financiar Inchiderea de mine deschide calea catre profit pentru -lichidatori-

Inchiderea de mine deschide calea catre profit pentru -lichidatori-

DISTRIBUIŢI

Departe de a provoca disponibilizari de anvergura, hotararea de Guvern adoptata la finele saptamanii trecute, care vizeaza inchiderea unor mine, va duce chiar la angajari, iar in conturile firmelor specializate in astfel de operatiuni vor intra mai multi bani.

Una dintre acestea, Sartex SA, care detine monopolul inchiderilor de mine in Valea Jiului, il are ca actionar chiar pe prefectul judetului Hunedoara, Aurelian Serafinceanu. Ca inchiderile de mine se dovedesc a fi o afacere rentabila o dovedeste si scandalul iscat in urma cu doi ani de presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, in legatura cu firma Olservmin. Baronul local al PSD se arata, atunci, nemultumit ca a fost exclus de la impartirea profitului acestei activitati derulate de firma infiintata de sindicalistii condusi de Marin Condescu.

Acum, este vorba despre 45 de mine si cariere aprobate spre inchidere, iar specialistii in domeniu sustin ca pentru inchiderea fiecareia va fi nevoie, in medie, de aproximativ 50 de angajati. Cheltuielile totale, inclusiv cele aferente elaborarii documentatiilor pentru conservare si inchidere, vor fi suportate, incepand cu acest an, din bugetul aprobat, pentru care ordonator principal de credite este Ministerul Industriei si Resurselor. Sumele prevazute a fi alocate de la bugetul de stat pentru inchidere si conservare de mine in acest an totalizeaza aproximativ 500 miliarde de lei, fata de 450 miliarde de lei, cat au fost in 2001. Reprezentantii MIR au explicat ca suma alocata de la buget a luat in calcul si cheltuielile pentru inceperea lucrarilor de inchidere pentru o parte din cele 45 de obiective recent aprobate. Pana in prezent, Guvernul a aprobat, in sase etape, inchiderea a 324 de mine si cariere.

Hotararea de Guvern adoptata la finele saptamanii trecute care vizeaza inchiderea unor mine nu va duce in nici un caz la noi disponibilizari de personal din industria miniera, ci chiar la angajari.

Un alt efect imediat al actului normativ va fi acela ca firmele specializate in inchiderea de mine, fapt care necesita o multitudine de operatiuni specifice, isi vor umple conturile si mai mult ca de obicei. In Valea Jiului, de exemplu, firma care se ocupa de astfel de operatiuni, Sartex SA, il are printre actionari chiar pe prefectul judetului Hunedoara, dl Aurelian Serafinceanu. Ceva mai jos pe cursul Jiului, la Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), firma specializata, Olservmin SRL, este infiintata de Centrala Nationala Confederativa a Sindicatelor Miniere din Romania (CNCSMR). De altfel, aceasta firma a fost si obiectul unui mare scandal in urma cu doi ani de zile. Atunci, presedintele Consiliului Judetean Gorj, binecunoscutul Nicolae Mischie, a atacat dur activitatea Olservmin, substratul fiind de fapt excluderea baronului local al PSD de la masa unde se imparteau profiturile rezultate din aceasta activitate.

Nu disponibilizari, ci angajari

Hotararea de Guvern adoptata acum nu va duce deci la concedieri masive, mai ales ca acest lucru nu se va mai intampla pana in 2005 cel putin, conform intelegerii dintre Executiv si sindicatele miniere. In lunile iunie-iulie ale acestui an, au fost lasati la vatra 4.500 de angajati din domeniu, care au primit ca plati compensatorii contravaloarea a 10 salarii medii pe industria miniera. La acestea s-au adaugat, in functie de -bunavointa- companiei la care lucrau, si alte bonusuri. Cifra disponibilizatilor la cerere a fost mai mare decat cea convenita initial cu reprezentantii FMI, de 4.200.

-In aceste mine, care se inchid acum, nu mai lucra nimeni de ani buni. Inchiderea lor va duce la angajari, in medie 50 de persoane pentru fiecare mina. Este foarte bine ca s-a luat decizia inchiderii lor-, ne-a declarat presedintele CNCSMR, dl Marin Condescu.

Hotararea recent aprobata de Executiv reprezinta de fapt a sasea etapa a programului de restructurare a sectorului minier ce are ca obiectiv dimensionarea capacitatilor de extractie in functie de cererea de pe piata si eficientizarea activitatii de exploatre. Criteriile ce stau la baza selectarii minelor ce raman in exploatare sunt potentialul de rezerve geologice si conditiile geo-miniere. -Vor fi mentinute in activitate numai unitatile cu potential ridicat de rezerve geologice si conditii geo-miniere favorabile, la care, prin actiuni de retehnologizare si modernizare, se pot obtine performante si indicatori tehnico-economici superiori. Programul de restructurare a sectorului prevede inchiderea definitiva a minelor si carierelor la care se inregistreaza costuri mari sau ale caror rezerve sunt pe cale de epuizare-, ne-au declarat surse din Ministerul Industriei si Resurselor (MIR). Cele 45 de mine si cariere aprobate spre inchidere prin noua HG se afla in patrimoniul CN Remin Baia Mare, CN Minvest Deva, CN Uraniu SA, CNH Petrosani, CNLO Targu-Jiu, SN Carbunelui Ploiesti, SC Miniera Banat SA Anina, SC Talc Dolomita SA Hunedoara, SC Moldomin – Moldova Noua, SC Dobromin – Constanta, SC Geomold – Campulung Moldovenesc, SC Cuart Baia Mare, SC Transgex Oradea, SC Geolex Miercurea Ciuc, SC Geopec SA Ploiesti, SC Minexfor Deva. In cazul acestor obiective se prevede ca rezervele neexplorate sa ramana in gestionarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, in timp ce lucrarile de investitii neterminate si nereceptionate, aferente fiecarei mine ce se inchide, se vor casa. Cheltuielile totale inclusiv cele aferente elaborarii documentatiilor pentru conservare si inchidere vor fi suportate incepand cu acest an din bugetul aprobat, pentru care ordonator principal de credite este MIR. Sumele prevazute a fi alocate de la bugetul de stat pentru inchidere si conservare de mine in acest an totalizeaza aproximativ 500 miliarde de lei, fata de 450 miliarde de lei cat au fost in 2001. Reprezentantii MIR au explicat ca suma alocata de la buget a luat in calcul si cheltuielile pentru inceperea lucrarilor de inchidere pentru o parte din cele 45 de obiective recent aprobate. Pana in prezent Guvernul a aprobat, in sase etape, inchiderea a 324 de mine si cariere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.