Home Economic-Financiar Inchiderea minelor inghite milioane de dolari de la buget si Banca Mondiala

Inchiderea minelor inghite milioane de dolari de la buget si Banca Mondiala

DISTRIBUIŢI

Pana la sfarsitul acestui an, numarul minelor si carierelor pentru care procedurile de inchidere se vor finaliza va ajunge la 62. La inceputul lunii noiembrie, numarul minelor si carierelor care au fost receptionate ca inchise a ajuns la 52. Inca opt exploatari miniere vor fi inchise, in acest an, pe baza sumelor alocate de la buget, iar alte doua vor fi receptionate partial, ca urmare a fondurilor acordate de Banca Mondiala pentru -Programul de Inchidere a Minelor si atenuarea impactului social-, ne-au declarat surse din Ministerul Industriei si Resurselor. Cele opt mine a caror receptie urmeaza a se incheia la acest sfarsit de an sunt Socea – Satu Mare, Baia de Arama – Mehedinti, Jurteana – Salaj, Cervenia – Prahova, Palazu Mare – Constanta, Chituc – Constanta, Huznicioara – Mehedinti, Toroioaga – Maramures. Pentru activitatea de inchidere a minelor, in acest an, au fost alocate de la buget 400 miliarde de lei, din care 210 miliarde de lei pentru inchiderea efectiva, 150 miliarde de lei pentru conservari si 40 miliarde de lei pentru proiectare si asistenta tehnica. Conform specialistilor ministerului pentru realizarea lucrarilor la stadiul prevazut in programul din acest an, este nevoie de suplimentarea fondurilor cu inca 40 miliarde de lei, ca urmare a situatiei de la exploatare Ocnele Mari – Valcea. -O parte din fondurile destinate activitatii de inchidere a minelor au fost directionate pentru rezolvarea situatiei sinistratilor de la Ocnele Mari, astfel ca acum este necesara suplimentarea sumelor alocate pentru inchidere-, au explicat sursele citate.

279 de mine si cariere au fost aprobate pentru inchidere

Procesul de inchidere a minelor a fost declansat prin Ordonanta 22/1997, care a stabilit acordarea platilor compensatorii pentru minerii disponibilizati. -Actul normativ a determinat disponibilizari necontrolate, care au condus la depopularea minelor. In aceasta situatie, companiile si-au concentrat activitatea in exploatarile care inregistrau indicatori tehnico-economici mai buni-, au explicat sursele citate. Programele de restructurare ale companiilor si societatilor nationale din sectorul minier au evidentiat minele si carierele ce inregistrau cele mai mari pierderi, fara sanse de revitalizare. Pana la ora actuala a fost aprobata, prin cinci hotarari de Guvern, inchiderea unui numar de 279 de mine si cariere. Dintre acestea, un numar de 29 de mine vor fi inchise cu fonduri de la Banca Mondiala, in baza unui acord de imprumut de 44,5 milioane de dolari. Dupa ce, la sfarsitul anului 1999, a fost semnat acordul de imprumut cu BM, in acest an s-a trecut la inchiderea propriu-zisa a cinci mine. -Pentru un numar de trei mine, sunt in curs de finalizare licitatiile de inchidere, iar pana la sfarsitul anului vor fi incheiate lucrarile pentru doua mine-, au afirmat reprezentantii MIR.

Cea mai ieftina inchidere costa doua miliarde de lei

Procedurile de inchidere a minelor neperformante sunt anevoioase atat din punct de vedere al documentatiilor ce se intocmesc pentru fiecare exploatare minera in parte, cat si datorita lucrarilor efective, inclusiv cele de ecologizare a zonelor. Documentatia pentru minele ce vor intra in procesul de inchidere inseamna identificarea tuturor lucrarilor, inclusiv studii geotehnice, masuratori topografice, precum si obtinerea avizelor de mediu si acordurilor pentru diverse lucrari de constructie. Procesul de inchidere si ecologizare include patru etape: activitatea de proiectare, prin care se elaboreaza proiectele tehnice necesare organizarii licitatiei; activitatea de conservare: lucrarile de inchidere si ecologizare propriu-zise si activitatea de asistenta tehnica, asigurate de beneficiar, respectiv MIR pentru supravegherea lucrarilor.

In functie de complexitatea lucrarilor, costurile de inchidere variaza de la doua miliarde de lei, pentru exploatarile mici, pana la cateva sute de miliarde. De exemplu, cea mai mare exploatare ce urmeaza a fi inchisa este cariera de la Sfantu Gheorghe – Covasna, ce necesita fonduri de peste 500 miliarde de lei. Procesul este extrem de complex, vizand inclusiv valorificarea unor bunuri rezultate prin dezafectarea exploatarilor miniere. Conform estimarilor, din valorificarea acestor bunuri s-au obtinut, pana in prezent, fonduri de circa 50 miliarde de lei, bani care s-au varsat direct la buget prin Ministerul Finantelor. De asemenea, un numar important de cladiri industriale si foste camine de nefamilisti au fost atribuite in folosinta consiliilor locale pentru organizarea altor activitati, care sa angreneze o parte din forta de munca disponibilizata. In unele cazuri, lucrarile de inchidere au avut in vedere satisfacerea unor necesitati ale comunitatii locale. Este si cazul carierei de minereuri nemetalifere Somova – Tulcea, unde se studiaza posibilitatea transformarii acesteia intr-o groapa de gunoi ecologica. Un alt exemplu este cel al carierei Sfantu Gheorghe, al carei proiect de inchidere va fi finalizat pana la sfarsitul anului, unde se are in vedere realizarea unei zone turistice.

O noua strategie va fi finalizata in primul trimestru din 2002

Unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului este monitorizarea postinchidere, activitate care, desi este de importanta maxima pentru protectia mediului, a fost neglijata, din punct de vedere al asigurarii fondurilor. Exista exploatari de minereuri care, dupa inchidere, necesita construirea unor statii de epurare a apelor cu continut ridicat de metale grele. Pentru rezolvarea acestor probleme, MIR lucreaza la elaborarea unei Hotarari de Guvern, care sa prevada alocarea de fonduri pentru activitatea de monitorizare ecologica postinchidere.

Un calcul grosier pe ultimii trei ani arata ca media anuala a minelor receptionate ca inchise este de circa 30. Ceea ce inseamna ca procesul de inchidere a minelor neviabile poate fi finalizat intr-un orizont de minimum opt ani, in conditiile in care lista obiectivelor aprobate pentru inchidere ramane inca deschisa. Se spera ca, prin alocarea suficienta de fonduri, inclusiv de la Banca Mondiala, procesul sa poata fi incheiat la jumatate din perioada mentionata. Reprezentantii MIR sustin ca tinta finala a restructurarii este existenta unui sector minier care sa poata sustine cererea interna in conditii de eficienta. Desi probabil o parte din mine va ramane cu subventii de la buget si dupa finalizarea restructurarii, sumele alocate vor fi mult diminuate. Dupa incheierea restructurarii sectorului minier, unitatile din domeniu vor suporta din surse proprii inchiderea si ecologizarea minelor. Pentru a avea o radiografie clara a evolutiei industriei miniere, MIR lucreaza la intocmirea unei strategii a domeniului, ce va fi finalizata in primul trimestru al anului 2002.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.