Salarizarea functionarului public a fost si este inca un punct nevralgic al sistemului. In urma numeroaselor deplasari in teritoriu ale membrilor Aliantei Federative a Functionarilor Publici, s-a constatat ca marile nemultumiri ale functionarilor deriva tocmai din insuficienta remuneratie lunara.
Salariile foarte mici, comparativ cu cele din alte domenii de activitate, coroborat cu intedictia de a desfasura o alta activitate remunerata, determina venituri lunare mici, care ajung la valorea medie neta de
480 de lei. -In prezent, functionarii publici reprezinta una dintre cele mai defavorizate categorii sociale din Romania, luand in considerare faptul ca, potrivit legislatiei specifice functiei publice, acestia nu pot desfasura nici o alta activitate remunerata, singurul venit fiind cel provenit din salariu-, ne-a declarat vicepresedintele pe probleme economice al -Sed Lex-, Anca Iancu. Majorarea permanenta a preturilor la utilitatile publice, in speta energie, gaze, petrol, genereaza cresterea in lant a preturilor la produsele de baza – paine, lapte, ulei, zahar, aceasta determinand, la randul ei, micsorarea puterii de cumparare si implicit a nivelului de trai. Potrivit lui Iancu, indexarile salariale acordate in fiecare an functionarilor publici surclaseaza doar matematic indicele de inflatie, realitatea fiind departe de semnificatia cifrelor. In aceste conditii, pentru a avea o administratie publica performanta, profesionista si pentru a atinge standardele impuse de integrarea in Uniunea Europeana, Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici -Sed Lex- solicita guvernului cresterea cu 50% a salariului functionarilor publici pentru anul 2006. Totodata, Iancu considera ca este imperios necesar elaborarea legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici, lege amanata an de an, in ultimii 6 ani, prin care sa se instituie un sistem de salarizare corect, coerent si motivational pentru functionarul public.