Home Economic-Financiar Indicatorii economici ai statelor in curs de dezvoltare amintesc de criza financiara...

Indicatorii economici ai statelor in curs de dezvoltare amintesc de criza financiara din Rusia

DISTRIBUIŢI

Pietele de actiuni din statele cu economii in curs de dezvoltare si finantarile de care au beneficiat aceste tari au fost influentate, in perioada aprilie – iunie a acestui an, de evolutia pietelor globale, impulsionate de reducerea ratelor dobanzilor, in aprilie si mai, de catre Rezerva Federala a Statelor Unite, dar si infranate de generalizarea fenomenului de incetinire a ritmului de crestere economica in intreaga lume, se arata in raportul trimestrial al Fondului Monetar International asupra pietelor in curs de dezvoltare.

In aceeasi perioada, performantele economice ale statelor cu economii in curs de dezvoltare, precum si solvabilitatea acestora au continuat sa se deterioreze, principalii indicatori economici ai acestor tari ajungand la niveluri similare celor de dupa criza financiara cunoscuta de Rusia in anul 1998.

Alti factori care au influentat, in trimestrul al doilea, pietele in curs de dezvoltare au fost scaderea previziunilor de crestere a Produsului Intern Brut al Statelor Unite, la doar 1,8%, Japoniei, la 0,6%, si Europei Occidentale, la 2,3%, aceste regiuni constituind principalele motoare de crestere ale economiei mondiale.

Volumul emisiunilor de obligatiuni si cel al creditelor sindicalizate efectuate, respectiv contractate de tarile cu economii emergente, a cunoscut o crestere modesta fata de primele trei luni ale anului. Imprumuturile sindicalizate au ramas la un nivel mult mai scazut decat in anul 2000, iar plasamentele de capital pe pietele internationale au avut un volum redus, reflectand mediul economic nefavorabil pe plan mondial.

Cu exceptia creditelor contractate de Brazilia si Argentina, castigurile reale aferente imprumuturilor atrase de celelalte tari cu economii emergente au scazut cu 1,23% in trimestrul al doilea.

Previziunile Fondului Monetar International pentru intreaga perioada a acestui an indica o crestere moderata a fluxurilor de finantare prin emisiunile de obligatiuni, o aparitie sporadica a emisiunilor de actiuni, precum si o diminuare considerabila a fluxurilor de imprumuturi sindicalizate.

O problema esentiala ramane, in opinia analistilor FMI, proportia in care fondurile de care au beneficiat statele emergente in perioada 1995-2000 au contribuit la derularea reformelor structurale, precum si masura in care tarile debitoare vor putea returna imprumuturile contractate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.