Home Economic-Financiar Industria constructiilor nu tine pasul cu normele europene

Industria constructiilor nu tine pasul cu normele europene

DISTRIBUIŢI

Industria constructiilor din tara noastra nu se afla inca la nivelul de pregatire cerut de normele economiei europene, este de parere Marin Cristea, directorul general al ARACO. Perfectarea legislatiei achizitiilor publice, precum si finalizarea agrementarii tehnice a tuturor materialelor de constructii reprezinta principalele masuri care ar putea ameliora aceasta situatie. Acest fapt presupune, in opinia reprezentantilor ARACO si ai Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), o abordare mai serioasa din partea ministerelor Finantelor si Justitiei.


Incapacitatea de a aborda frontal problemele cu care se confrunta industria constructiilor ramane principala cauza care afecteaza calitatea oferita de constructorii romani, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Marin Cristea.

Legislatia achizitiilor publice este neeuropeana

Directorul ARACO sustine ca blocarea legilor care reglementeaza activitatea din constructii nu este fireasca, in conditiile apropiatei aderari. Domnia sa a declarat: -Legea achizitiilor publice nu este europeana, iar armonizarea ei ar trebui sa reprezinte o prioritate. Normele Ordonantei de Urgenta nr. 75, din august 2004, privind modificarea Legii achizitiilor publice, nu au fost aprobate nici pana in momentul de fata. Aceste blocaje nu sunt decat o dovada a lipsei de respect cu care alte ministere abordeaza problema-. Marin Cristea considera ca nici actuala legislatie finaciar-bancara nu incurajeaza constructorii sa preia lucrari de anvergura, nici in tara, dar nici in strainatate. Din aceste considerente, directorul ARACO a precizat ca prioritare doua obiective: armonizarea standardelor romanesti cu cele europene si definirea atestarii calitatii materialelor de constructii.

Toate materialele de constructii vor fi agrementate tehnic

Materialele de constructii trebuie sa fie insotite de certificatul agrementarii tehnice, a subliniat, in cadrul conferintei, Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii. Din 1995, anul intrarii in vigoare a legii privind calitatea in constructii, 10.000 de materiale au fost agrementate tehnic.

Mentionam ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) efectueaza, incepand din luna martie a acestui an, controale privind calitatea tuturor materialelor de constructii. Astfel, toti furnizorii de materiale vor fi verificati. Daca pana acum controalele erau aplicate numai pentru materialele de baza, care pot pune in pericol viata oamenilor (ciment, beton, otel beton, caramida), noua directiva a Uniunii Europene cere ca toate materialele, pana la cele de placari, izolatie termica sau hidroizolatie, sa fie verificate.

La randul sau, cumparatorul poate solicita de la furnizor certificatul de conformitate, certificatul de garantie a produsului, precum si informatii dintre cele mai detaliate despre un anumit material (de exemplu, coeficientul de uzura, coeficientul de alunecare etc.).

In Hotararea de Guvern nr. 622 din aprilie 2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii, este specificat faptul ca aceste produse trebuie sa permita realizarea unor constructii care sa satisfaca cerintele de rezistenta mecanica si stabilitate, de securitate in exploatare, de protectie impotriva zgomotului si de economie de energie si izolare termica.

La jumatatea acestei saptamani, Patronatul Societatilor de Constructii va organiza o conferinta de presa cu tema -Constructiile romanesti pe piata europeana-. In cadrul acesteia vor fi prezentate detaliat conditiile de introducere pe piata a produselor pentru constructii, certificarea conformitatii constructiilor, introducerea pe piata a echipamentelor pentru constructii, precum si problematica legata de cerinta europeana privind cladirile performante din punct de vedere termic si energetic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.