Membrii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) au transmis conducerii organizatiei o serie de date statistice din care rezulta ca industria autohtona de mobila se afla in pragul unui -dezastru previzibil-. Situatia de criza cu care se confrunta industria mobilei din Romania se va solda cu concedierea a 20% din totalul de circa 100.000 de persoane angajate in acest sector.
Din sondajul recent efectuat de APMR rezulta ca la 23 de intreprinderi, cu un numar total de 17.000 de angajati, s-a recurs la reduceri de personal care totalizeaza 1.200 de persoane (aproximativ 7%), iar ritmul concedierilor se va dubla in lunile urmatoare, tinzand sa afecteze in total circa 20.000 de persoane. Alte masuri aplicate de intreprinderile de mobila variaza de la sistarea integrala a activitatii pe o perioada determinata (doua-trei luni) cu trimiterea angajatilor in perioade de concediu fara plata la blocarea nivelului salariilor, renuntarea la acordarea tichetelor de masa si rezilierea unilaterala a contractelor de export devenite nerentabile.
-Romania are toate sansele sa se transforme din mare exportatoare de mobila in tara importatoare, iar exportul de mobila sa fie inlocuit cu cel de cherestea si busteni, produse cu un grad mult inferior de valorificare a lemnului-, se arata intr-un comunicat al APMR.
Cresterea exagerata a costurilor materiilor prime interne (masa lemnoasa si PAL-ul), intervenita anul trecut, la care se adauga, de la 1 aprilie 2005, tarifele majorate ale utilitatilor publice si noile preturi ale carburantilor au determinat si continua sa determine pierderi irecuperabile producatorilor de mobila, care nu pot transfera aceste scumpiri asupra unui bun pentru care piata este saturata. In plus, blocarea salariilor la nivelul existent determina migrarea fortei de munca inalt calificate spre statele UE (Italia, Spania, Franta), amplificand astfel fenomenul -capsunarilor-, suspectat de BNR ca ar fi contribuit la actuala evolutie a cursului de schimb.
-Semnalele de alarma lansate de APMR si de alte asociatii patronale din ramuri industriale a caror productie este destinata preponderent exportului, privind consecintele negative ale aprecierii brutale a monedei nationale si a fluctuatiilor haotice ale cursului de schimb, au ramas fara nici o reactie din partea guvernului, care a evitat sa se pronunte oficial in privinta exportatorilor-, conchide APMR.