Home Economic-Financiar Industria si comertul vor avea o evolutie stabila

Industria si comertul vor avea o evolutie stabila

DISTRIBUIŢI

Industria si comertul cu amanuntul vor inregistra, in ultimul trimestru al acestui an, o evolutie in general stabila, in timp ce activitatea sectorului de constructii se va reduce, potrivit previziunilor managerilor firmelor din domeniu, consemnate intr-un sondaj de opinie realizat de Institutul National de Statistica.

Majoritatea reprezentantilor industriei prelucratoare anticipeaza mentinerea productiei industriale la aproximativ acelasi nivel cu cel din anul precedent. Usoara crestere a volumului productiei si a portofoliului de contracte si comenzi ramane inferioara celei din trimestrele anterioare, urmand tendintele consemnate pentru aceasta perioada in anii precedenti.

Aceeasi tendinta de crestere usoara se regaseste si in evolutia exportului (15%), mai accentuat in industria de mobila (47%), in industria de mijloace de transport rutier (43%), chimie, pielarie si incaltaminte (41%, respectiv 35%), activitati care vor sta la baza cresterilor preconizate pentru volumul productiei industriale in trimestrul IV din 2001.


Tendinta de diminuare a numarului salariatilor care urmeaza sa fie disponibilizati, remarcata incepand cu al doilea trimestru al anului, se va mentine si in ultimele trei luni din 2001, pe ansamblul industriei prelucratoare inregistrandu-se un sold conjunctural de -14%, pe fondul mentinerii la un nivel scazut a excedentului de produse finite aflate in stoc, ca si al unui grad de utilizare a capacitatilor de productie identic cu cel din trimestrul trecut.


In ceea ce priveste investitiile, 78% dintre managerii din industria prelucratoare afirma ca au planificate investitii pentru anul 2002, iar nivelul acestora va fi, comparativ cu cel din 2001, mai mare, in conditii comparabile de pret. De altfel, aceasta tedinta se regaseste, in general, la toate tipurile de unitati, indiferent de forma de capital sau de marime, fiind usor mai accentuata la firmele foarte mici, cu mai putin de 20 de salariati, ceea ce ar echivala cu o dezvoltare mai puternica a acestora. Studiul INS face referire, in acest sens, la societatile din industria de minerale nemetalice, precum si la cele din industria de constructii metalice si produse din metal.

Sursele de finantare a investitiilor planificate pentru 2002 vor fi asigurate in proportie de 78% din surse proprii, respectiv 31% din profit, 30% din amortizarea mijloacelor fixe si 17% din vanzarea acestora. Doar in proportie de 16% investitiile vor fi sustinute cu fonduri obtinute din credite bancare, 4% din subventii bugetare si 2% din alte surse, cum ar fi fondurile Phare, fonduri de la APAPS, venituri obtinute din sistemul de leasing, aportul de capital al partenerului strain sau al actionarului majoritar.

Profitul este principala sursa de finantare pentru societatile care au capital majoritar privat si mai putin de 500 de salariati, pentru celelalte tipuri de unitati principala sursa fiind reprezentata de amortizarea mijloacelor fixe.


Numai 54% dintre firmele din comertul cu amanuntul apreciaza ca isi vor planifica investitii in mijloace fixe in anul 2002, mai mari comparativ cu cele din acest an. Principala sursa de finantare a investitiilor va fi profitul, iar fondurile alocate in acest scop vor fi directionate, in principal, catre achizitionarea de utilaje necesare extinderii activitatii comerciale, fara modificarea gamei de produse vandute, pentru introducerea de tehnica noua si inlocuirea dotarilor comerciale vechi.


Principalele cauze de limitare a activitatii in industrie, cosntructii si comertul cu amanuntul in trimestrul al treilea au fost, potrivit sondajului INS, cererea insuficienta, problemele financiare si concurenta produselor sau a unitatilor cu activitate similara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.