Romania nu va fi afectata de normele europene care vizeaza micsorarea suprafetelor cultivate cu vita-de-vie. Conform unui proiect de reforma a pietei din industria vinului, propus de Comisia Europeana, vor trebui defrisate, in termen de cinci ani, 400.000 de hectare cultivate cu vita-de-vie de pe teritoriul comunitar, adica aproximativ 17% din supafata cultivata in prezent. Initiatorii proiectului sustin ca masura vine in sprijinul productiei calitative a vinurilor. Dupa aderare, Romania va intra sub incidenta acestei legi, insa nu va fi direct afectata, intrucat suprafata de 180.000 de hectare cultivata cu vita-de-vie din Romania este protejata prin contractul de aderare. -Este foarte putin probabil ca aceasta suprafata sa fie afectata de reforma, care de fapt nu va prevedea o reducere a suprafetei viticole, ci vor fi niste prime pentru a incuraja viticultorii sa abandoneze de fapt suprafetele viti-vinicole-, considera Dacian Ciolos, consilier pe probleme de integrare in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), citat de BBC.
Pe de alta parte, potrivit oficialului MAPDR, aproximativ jumatate din plantatiile de vita-de-vie sunt imbatranite si trebuie replantate. Mai mult, cele 30.000 de hectare cultivate cu soiuri hibrid de vita, a caror comercializare este interzisa pe piata europeana, vor trebuie replantate cu soiuri nobile.
Dupa aderare, cand piata se va liberaliza, mari sanse de succes in aceasta industrie vor avea producatorii autohtoni care isi vor promova branduri traditionale peste hotare. Micii producatori vor putea ramane cu greu in competitie, intrucat impozitele vor deveni colosale. Numai impozitul pe terenul agricol se va mari de pana la 600 de ori in cazul viilor si livezilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane