Home Economic-Financiar Industriile se afla abia in faza de -constatare- a pierderilor din reteaua...

Industriile se afla abia in faza de -constatare- a pierderilor din reteaua de termoficare

DISTRIBUIŢI

Controalele efectuate in sectoarele Capitalei pentru a analiza modul in care se realizeaza alimentarea cu energie electrica, termica si gaze naturale a populatiei, precum si modul de facturare au scos la iveala o situatie foarte proasta, daca nu chiar dezastruoasa, atat la unitatile din domeniu ce apartin Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), cat si la distribuitorii din subordinea Primariei, a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor. Echipa de control formata din reprezentanti ai MIR, ai societatilor Termoelectrica, Electrica, Distrigaz Sud, ANRE, ANRGN, ISCIR, precum si ai RADET, ai asociatiilor de locatari si ai consumatorilor de energie electrica a evidentiat o multitudine de disfunctionalitati pe intreg lantul de furnizare a energiei, incepand de la producator pana la consumatorul final. Astfel, s-a constatat ca in doua termocentrale ale Capitalei, Bucuresti Sud si Bucuresti Vest, s-a intarziat procesul de retehnologizare, iar functionarea nu se realizeaza cu o incarcare optima a echipamentelor. -Utilizarea la CET Sud a cazanelor de apa fierbinte (CAF) in perioadele extrem de reci, cand trebuiau sa functioneze grupurile cu turbine, au condus la cresterea consumului de combustibil cu 15%, in timp ce la CET Vest s-a inregistrat un consum specific cu 3% mai mare decat cel proiectat-, a declarat ministrul industriei. In zona distribuitorului de energie termica RADET, situatia este mai grava, deteriorarea accentuata a retelei conducand la pierderi ridicate. -Pe magistrala care face legatura intre CET Vest si Drumul Taberei, protectia de tabla lipseste in proportie de 90%, iar izolatia, pe o distanta de un km-, a precizat ministrul industriei. In cazul conductelor ce nu mai au izolatii termice, pierderile sunt de trei ori mai mari. O alta deficienta constatata este incorecta echilibrare a retelei de termoficare, ceea ce face ca in unele blocuri sa existe apartamente in care temperatura ajungea la 26 grade Celsius, in timp ce in altele nu depasea 16-18 grade Celsius.

Dan Ioan Popescu a subliniat, de asemenea, ca ponderea cheltuielilor pentru apa rece in totalul facturilor de intretinere este extrem de ridicata, depasind in unele cazuri procentul reprezentat de costurile energiei electrice si cele ale gazelor naturale la un loc. In acelasi timp, ministrul industriei considera ca nu este normal ca tarifele la apa rece sa reprezinte 10% din costurile prepararii apei calde. Spre exemplu, intr-un bloc din cartierul Grivita s-a constatat ca in luna octombrie 2001, in totalul facturii de intretinere, cheltuielile cu energia electrica au reprezentat 2,36%, cele cu gazele – 6,39%, in timp ce cele pentru consumul de apa rece – 25,8%.

Ministrul industriei a declarat ca exista probleme si in zona inregistrarii familiilor care pot beneficia, conform Legii venitului minim garantat, de inlesniri la plata facturilor de gaze. -Este o birocratie excesiva, din cele 400.000 de familii ce au formulat cereri in acest sens, numai 100.000 primind aprobarea.- Concluzia clara a acestui prim control este ca zonele care nu sunt contorizate platesc toate pierderile de pe retele. De altfel, ministrul industriei considera ca pentru remedierea situatiei, una dintre principalele masuri este contorizarea la nivel de scara de bloc. Astfel, ministrul industriei a anuntat ca in decurs de un an vor fi introduse contoare de energie termica pentru toate scarile de bloc din Bucuresti, estimate a fi in numar de 1.000, urmand ca in doi ani actiunea sa fie extinsa la nivelul intregii tari. Costul unui contor de scara este estimat la 500 de dolari in cazul unei scari cu patru etaje si de 1.000 de dolari pentru o scara cu 10 etaje. Finantarea instalarii acestor contoare se va face intr-o prima etapa prin credite furnizor acordate producatorilor interni, urmand ca valoarea acestora sa fie recuperata intr-o perioada de circa doi ani. Dan Ioan Popescu sustine ca recuperarea se poate face din marja cu care se reduce valoarea facturii de intretinere dupa instalarea contoarelor. In ceea ce priveste programul derulat de Primaria Capitalei cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru introducerea a 30.000 de contoare pentru consumul de energie termica in Bucuresti, in valoare de 55 milioane de euro, ministrul industriei a declarat ca are retineri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.