Home Economic-Financiar -Ingerii Afacerilor- nu finanteaza statul!

-Ingerii Afacerilor- nu finanteaza statul!

DISTRIBUIŢI

O serie de organisme internationale de afaceri se plang, prin diverse rapoarte sau de la tribuna unor seminarii, ca finantarea non-comerciala a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), prin fonduri de investitii cu capital de risc, -business angels- sau -incubators-, este prea putin prezenta pe piata romaneasca. Intr-adevar, mai ales acei -business angels- (-Ingerii Afacerilor-) – cei care-i finanteaza, de cele mai multe ori din umbra, pe tinerii cu idei originale si cu potential evident de dezvoltare – ocolesc sistematic Romania. De ce? Explicatia este relativ simpla, avand in vedere ceea ce se intampla in tara noastra, unde caimacul profiturilor realizate de firmele private e luat de catre stat, fara menajamente. Prin birocratie, prin fiscalitate, prin atotcuprinzatoarea spaga, intreprinzatorul roman da statului mai mult decat cel care, oficial, lucreaza la stat. Cu cat e mai mica si mai pricajita o afacere particulara, cu atat statul e mai agresiv in a-i sustrage si veniturile, si bruma de profit, in proportie de cel putin 90%. In asemenea conditii, e firesc ca finantatorii botezati de catre americani -business angels- sa-si puna urmatoarea intrebare: pe cine ajutam noi, de fapt, investind intr-o afacere promitatoare, in Romania? Pentru ca, prin contrast cu ideea pe care o inspira numele lor, -Ingerii Afacerilor- nu sunt nici pe departe acele fiinte inaripate, cu vesminte vaporoase, ce brazdeaza vazduhuri de vis, ci sunt oameni (de afaceri) in carne si oase, care investesc pentru a obtine un profit. Iar daca observa ca scopul lor e amenintat in vreun fel, se reorienteaza si isi plaseaza banii in altceva. Rezulta ca in Romania – unde, vrei-nu vrei, profitul particularului se indreapta, in proportie de peste 90%, catre bugetul statului – nu prea merita sa investesti in afaceri originale, gandite de tineri saraci, dar cu idei stralucitoare. Asa se face ca, ramasi fara -obiectul muncii-, -Ingerii Afacerilor- isi iau jucariile si se muta catre alte regiuni. Altfel spus, ei finanteaza orice, dar nu statul.

-Peste 99% din firmele romanesti sunt reprezentate de intreprinderi mici si mijlocii, care genereaza aproximativ 60% din PIB. Rata de finantare a IMM se mentine extrem de scazuta, la numai 15-20% din total IMM-, se arata intr-un asemenea raport. -Solicitantii de fonduri intampina dificultati si din partea institutiilor financiare, datorate printre altele si experientei limitate in finantarea IMM-, au mai remarcat, cu deosebita surprindere, expertii straini.

Nici fondurile de investitii cu capital de risc nu au o vocatie in sustinerea IMM, adauga rapoartele organizatiilor internationale de profil, care arata ca -in aceasta situatie, se impune o mai mare implicare din partea statului, mai ales in faza de debut a unei afaceri-. Ceea ce ar trebui insa precizat negru pe alb este ca -implicarea statului- la care se refera respectivele comentarii nu inseamna aceasta -implicare- in buzunarele intreprinzatorilor pe care o practica acum autoritatile, ci elaborarea unor programe concrete de finantare, relaxarea fiscalitatii, reducerea birocratiei, depoluarea mediului de afaceri etc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.