Home Economic-Financiar Inghesuiala la emisiunile de obligatiuni pe piata internationala

Inghesuiala la emisiunile de obligatiuni pe piata internationala

DISTRIBUIŢI


Dupa ce Romania s-a imprumutat cu 600 milioane de euro de pe piata internationala de capital, si alte tari din zona si-au manifestat intentia de a lansa emisiuni de obligatiuni pana la sfarsitul acestui an. Cea mai grabita este Turcia, tara care se confrunta cu o grava criza financiara. Pentru a putea indeplini conditiile impuse de Fondul Monetar International (FMI), in vederea semnarii unui nou acord de imprumut, in valoare de 15,7 miliarde de dolari, dar si pentru diminuarea datoriei statului, Turcia va lansa, la sfarsitul acestei saptamani, o emisiune de obligatiuni in euro si dolari, cu o valoare de 500 milioane de dolari si cu scadenta la un an. Emisiunea se adreseaza atat investitorilor privati individuali, cat si celor institutionali de pe piata interna si externa, dobanda pe sase luni a obligatiunilor fiind de patru procente. Trezoreria din Turcia a precizat ca valoarea emisiunii va fi majorata in cazul in care aceasta va fi suprasubscrisa.

Pe de alta parte, si noul Guvern bulgar intentioneaza sa lanseze o emisiune de eurobonduri, in valoare de 200-400 milioane de euro (174-348 milioane de dolari), in acest an, in vederea finantarii platilor aferente datoriei externe si a sprijinirii restructurarii economiei. Potrivit ministrului economiei din Guvernul fostului rege Simeon al II-lea, care indeplineste si functia de viceprim-ministru, emisiunea de eurobonduri ar putea sustine restructurarea datoriei externe a tarii, in valoare de zece miliarde de dolari. Si noul ministru al finantelor din Bulgaria, Milen Velchev, fost angajat al Bancii Merrill Lynch din Londra, a confirmat planurile Cabinetului de a lansa eurobonduri, dar a refuzat sa mentioneze valoarea emisiunii si data lansarii.

Analistii sunt de parere ca, in timp ce lansarea emisiunii de obligatiuni reflecta dificultatile pe care Turcia le intampina in a contracta imprumuturi direct din piata – Trezoreria fiind in imposibilitatea de a se imprumuta suficient si la un cost rezonabil -, intentia Guvernului bulgar de a se imprumuta cu circa 350 milioane de dolari este de fapt o incercare de tatonare a pietei internationale de capital, dupa recentele schimbari politice din aceasta tara. -Daca Turcia este foarte constransa in acest moment, din cauza deciziei FMI de a acorda un nou imprumut, Bulgaria, dincolo de necesarul de finantare propriu-zisa, incearca sa perceapa reactia pietei internationale de capital si sa vada nivelul la care este cotata in acest moment. Bulgaria are timp pana la sfarsitul anului sa ia o decizie privind lansarea de eurobonduri, in functie de conditiile pietei. Avand in vedere situatia diferita din cele doua state, probabil ca Turcia se va imprumuta scump, iar Bulgaria, mult mai ieftin-, apreciaza analistul financiar Aurelian Dochia, director in cadrul BRD – Societe Generale.

In opinia sa, viitoarele imprumuturi pe care le vor angaja cele doua state nu vor avea nici o influenta asupra Romaniei, cu atat mai mult, cu cat tara noastra nu si-a declarat intentia de a mai iesi pe piata internationala de capital in urmatoarele cinci luni.

Autoritatile de la Ankara si reprezentantii FMI considera ca nivelul datoriei statului constituie cea mai mare amenintare la adresa programului de relansare economica a Turciei, necesar ca urmare a puternicei crize financiare din luna februarie a acestui an.

Cat priveste Bulgaria, se estimeaza ca platile aferente datoriei externe vor atinge anul acesta circa 1,2 miliarde de dolari. Oficialii de la Sofia afirma ca Bulgaria va semna curand un nou acord cu FMI. -Nu va insemna neaparat ca tara are nevoie de multe fonduri din partea FMI, dar un acord stand-by ii va permite sa obtina sprijin, daca va avea nevoie-, a declarat viceprim-ministrul Nikolai Vassiliev.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.