Home Economic-Financiar Înghețarea creditării trimite angajații băncilor la recalificare

Înghețarea creditării trimite angajații băncilor la recalificare

DISTRIBUIŢI

Cererea pentru credite ipotecare a scăzut cu peste 50% în primul trimestru din 2009 față de mijlocul anului trecut

Majoritatea angajaților băncilor din segmentul vånzări se vor confrunta cu problema reajustării activității de retail banking, pe fondul reducerii acestui tip de activitate, după o expansiune irațională a domeniului, a declarat, ieri, președintele Institutului Bancar Romån (IBR), Petru Rareș, la lansarea raportului World Retail Banking – Capgemini.
„În ultimii ani ne-am confruntat cu o expansiune irațională a segmentului de retail banking. O foarte mare parte din numărul total de 72.000 de angajați din sistemul bancar lucrează în vånzări. Acest sector se va contracta, iar angajații vor trebui reinstruiți“, a spus Petru Rareș.
El a precizat că numărul unităților bancare existente în Romånia, la ora actuală, este prea mare, iar rețelele bancare din țară s-au concentrat pe retail.
„Forța de vånzări va fi ajustată. Cei mai buni vor fi reinstruiți. Vor urma cinci ani de transformări, iar anul 2009 va fi unul de răscruce“, a spus președintele IBR. „O provocare pentru anii următori este reinventarea retail bankingului. Nu putem estima, deocamdată, care va fi viitorul“, a adăugat acesta.
Potrivit directorului de retail al UniCredit Țiriac Bank, Zoltan Major, cererea pentru credite ipotecare a scăzut cu peste 50% în primul trimestru din 2009 față de mijlocul anului trecut, cånd nu se resimțeau efectele crizei mondiale, dar va reveni în acest an și se va plasa cu 15% peste 2008.
 „La ora actuală, cererea pentru credite ipotecare este foarte scăzută, pentru că populația așteaptă ca prețurile să scadă în continuare. (…) Motorul scăderii a fost prețul de pe piața imobiliară și incertitudinea ridicată“, a explicat Major.
25% dintre respondenții unui studiu al Unicredit Țiriac Bank au afirmat că intenționează să achiziționeze o locuință în următorii zece ani. „Din totalul acestora, numai 7,5% își pot permite să facă acest lucru“, a spus directorul de retail. UniCredit a calculat un indice al posibilității de cumpărare (affordability index – raport între prețul pe metru pătrat și salariul mediu brut lunar).
Major a explicat că un indice ideal este de 2, iar în cazul Romåniei acesta a scăzut de la 6,5 anul trecut, la 3,8 în primul trimestru.
El a mai spus că, pe termen lung, o creștere a cererii de credite ipotecare de numai 15% poate fi considerată atåt robustă, cåt și mult mai sănătoasă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.