Home Economic-Financiar Institutiile publice vor avea un serviciu de audit intern

Institutiile publice vor avea un serviciu de audit intern

DISTRIBUIŢI


Corpul Controlorilor Delegati, departament special creat in cadrul Ministerului Finantelor (MF), in urma conventiei incheiate cu ministerul omonim din Franta, in septembrie 1999, a refuzat, anul trecut, spre avizare operatiuni financiare in valoare de 1.815 miliarde de lei, propuse de ordonatorii de credite, a declarat, ieri, dl Constantin Secareanu, directorul Directiei de Control Preventiv din MF. El a precizat ca mai mult de 80% dintre refuzurile controlorilor delegati de acordare a vizei de derulare a unor programe au vizat achizitiile publice. -Cel mai grav caz de incalcare a deciziei controlorului delegat s-a inregistrat in luna decembrie 2000, la Autoritatea Nationala pentru Turism, cand o operatiune financiara, refuzata la viza de controlorul delegat al MF atat in faza de control, cat si in cea de plata, a fost executata din ordinul presedintelui ANAT (Dumitru Moinescu, n.n.)-, a spus Secareanu.

Incepand cu 1 ianuarie 2000, angajatii acestui organism au fost imputerniciti sa efectueze activitati de control economic preventiv, pe care le executau pana la acea data expertii Curtii de Conturi.

Corpul Controlorilor Delegati, in care sunt angajati 33 de experti, isi desfasoara activitatea in circa 80 de institutii publice din Bucuresti, incluzand toti ordonatorii de credite. Din pacate, controlorii nu desfasoara deocamdata activitati la nivelul autoritatilor locale, care gestioneaza (de foarte multe ori defectuos) bugete consistente, care sunt, in fapt, bani publici. In cadrul primariilor, de exemplu, operatiunile financiare sunt derulate cu viza departamentelor de control preventiv proprii ale acestor institutii. -Avand in vedere aceasta situatie, unul dintre obiectivele noastre primodiale este instituirea controlului economic preventiv la nivelul tuturor structurilor teritoriale, incepand cu anul viitor. Totodata, intentionam sa organizam si sa exercitam activitati de control preventiv asupra tuturor fondurilor comunitare alocate Romaniei. La aceasta ora, ne pregatim pentru instituirea controlului pe fondurile ISPA si SAPARD-, a mai spus dl Secareanu.

El apreciaza drept -foarte eficienta- activitatea Corpului Controlorilor Delegati in anul 2000, a carui raport a fost prezentat Guvernului in luna martie a.c.

Ieri, la Ministerul Finantelor Publice, in prezenta secretarilor de stat Gheorghe Gherghina si Ion Ilie si a domnilor Jean Basseres si Herve Chazeau, directori in cadrul Ministerului Finantelor si Industriei din Franta, au fost analizate rezultatele proiectelor derulate ca urmare a conventiilor de infratire semnate intre cele doua institutii. Astfel, existenta in toate institutiile publice a unui serviciu de audit intern, care va functiona pe baza normelor stabilite de MF si controlul bugetar efectiv asupra cheltuielilor publice reprezinta o parte dintre rezultatele acestei colaborari.

Cele doua ministere au incheiat, in urma cu doi ani, trei conventii de infratire, in cadrul programelor de ajutor ale Comisiei Europene acordate tarilor din Europa Centrala si de Est. Astfel, o administratie apartinand unui stat membru ofera administratiei echivalente dintr-o tara candidata, pe o durata relativ lunga, sprijinul tehnic necesar, experti, actiuni de instruire, pentru a-i permite atingerea unui obiectiv precis.

-Sprijinul administratiei franceze a constat si va consta in dezvoltarea trezoreriei romanesti, imbunatatirea sistemului de gestionare a cheltuielilor, integrarea contabilitatii publice armonizate la cerintele Uniunii Europene, controlul preventiv la institutiile publice, precum si dezvoltarea sistemului controlului financiar-, a declarat Jean Basseres, director general al Contabilitatii Publice din Franta. La randul sau, dl Herve Chazeau, trezorier platitor general al zonei Alpilor Maritimi, a precizat ca -auditul intern va fi in sprijinul conducatorului fiecarei institutii, iar controlul extern va fi realizat de Curtea de Conturi, independent de orice minister sau administratie centrala-.

Conventiile de infratire semnate de Ministerele roman si francez de Finante se refera la dezvoltarea controalelor si a auditului intern – (pentru perioada august 1999 – 31 iulie 2001), ameliorarea gestiunii trezoreriei – conventie semnata pentru 12 luni, in octombrie 2000, si adaptarea si consolidarea sistemului de gestiune al Departamentului Plati al Agentiei SAPARD – conventie semnata in ianuarie 2001, pe o durata de 12 luni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.