Home Economic-Financiar InterAgro, stat in stat la -Tutunul Romanesc-

InterAgro, stat in stat la -Tutunul Romanesc-

DISTRIBUIŢI

La data de 27 mai 2002, Adunarea Generala Extraordinara a Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- a aprobat hotarari de o importanta deosebita pentru societate. Grupului InterAgro, actionar majoritar al SNTR, i s-a facut o noua concesie, prin care a putut mentine controlul celui mai mare producator autohton de tigarete. Atunci, unul dintre actionarii semnificativi ai SNTR, Agentia Domeniilor Statului, a aportat la capitalul social al -Tutunului Romanesc- o serie de terenuri apartinand statului, parte dintre acestea fiind mult subevaluate. Prin aceasta -inginerie-, statul roman a pastrat pachetul majoritar de actiuni al SNTR in favoarea InterAgro, companie controlata de Ioan Niculae. O echipa a Corpului de Control al ministrului agriculturii, supervizata de Viorel Davidoiu, seful departamentului, a plecat val-vartej la SNTR sa verifice aspectele sesizate de -Curentul-. Ne exprimam speranta ca echipa ministrului Sarbu va verifica tot ceea ce cotidianul nostru a semnalat timp de aproape un an vizavi de -evenimentele- produse la societatea de interes national SNTR.


Subevaluare crasa

Nici unul dintre cele 20 de terenuri care au intrat in capitalul social al SNTR la 27 mai 2002 nu a fost adus la valoarea acelui an. Mai precis, noua din cele 20 de terenuri au fost -conservate- la valoarea din 1994, restul de 11 terenuri fiind actualizate pana la nivelul lui 1998 (coeficient 7,352, potrivit HG 983/1998). Rezultatul: 37,8 miliarde de lei, suma ce a permis Grupului InterAgro sa pastreze pachetul majoritar de actiuni la SNTR, urmare a cooptarii a trei noi actionari – Asirom, Astra si Ioan Niculae (care au subscris, dar nu au varsat in totalitate 24,86 miliarde de lei).

Dupa cum ne-a marturisit, Mihai Hura, cenzor la SNTR si director general adjunct in Ministerul Finantelor Publice, nu a avut cunostinta despre -inghetarea- valorii terenurilor. El ne-a indicat totusi ca normele de aplicare a Legii privind accelerarea privatizarii care prevedeau: -art. 143 – Valoarea cu care se majoreaza capitalul social este valoarea preluata din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, reactualizata cu coeficientul de reevaluare stabilit de legislatia in vigoare- nu fusesera publicate inca in -Monitorul Oficial-, nefiind aplicabile (-Pai, nu erau norme-). Semnalam pe aceasta cale ca la acea data erau in vigoare normele aprobate prin HG 450/1999, care contineau cam aceleasi prevederi, ba chiar mai mult: -51.18. Valoarea terenurilor cu care se majoreaza capitalul social este cea determinata conform (…), reevaluata potrivit dispozitiilor legale privind reevaluarea terenurilor; 51.19. Valoarea terenurilor, determinata in conditiile pct. 51.18, se stabileste de Consiliul de Administratie al societatii comerciale, se certifica de catre cenzorii acesteia si se prezinta adunarii generale extraordinare a actionarilor, in vederea constatarii majorarii de drept a capitalului social, a dobandirii de drept de catre institutia publica implicata a actiunilor nou-emise-. Ca atare, Mihai Hura, cenzor permanent la SNTR si director in MFP (-va rog sa nu amestecam cele doua calitati-, dupa cum a sustinut), nu numai ca trebuia sa aiba cunostinta de valorile (unele ridicole) la care au fost -vandute- terenurile ADS, dar mai trebuia sa le si certifice(!?!). Cert este faptul ca reactualizarea valorii terenurilor la nivelul anului 2002, dupa cum prevede HG 403/2000 (rata inflatiei comunicata de Comisia Nationala pentru Statistica), ar fi dus valoarea terenurilor ADS la peste 170 miliarde de lei. Caz in care aveam deja de-a face cu schimbarea proprietarului, statul redevenind majoritar. Reamintim insa ca Selaru Constantin a reprezentat ADS in AGE SNTR pe baza unui mandat semnat abuziv si suspect doar de catre Marin Durac, directorul general de atunci (in prezent, adjunct), dupa ce CA al institutiei refuzase sa acorde acest mandat cu cateva zile inainte. Mai mult decat atat, practica ADS cere ca, la eliberarea unui astfel de mandat special, directorul general trebuie sa se acopere cu semnaturile directorului si a sefului serviciului privatizare (Aurel Sin si Elena Sfiriac). Or, Corneliu Popa, directorul general al ADS, ne-a confirmat lipsa unui asemenea document in dosarul de la ADS. Fara comentarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.