Probele tehnice de iarna in vederea interconectarii Sistemului Energetic National (SEN) cu cel al tarilor vest-europene (UCTE) au fost finalizate. -Comitetul tehnic UCTE Romania – Bulgaria va analiza rezultatele, urmand ca, in functie de acestea, sa se decida trecerea la cea de-a doua etapa a probelor de vara-, ne-a declarat dl Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica. -Daca si probele de vara se vor finaliza cu rezultate favorabile de la 1 ianuarie 2002, SEN va putea fi interconectat la sistemul UCTE, cu titlu de proba, timp de un an-, a afirmat dl Constantinescu. Cu toate acestea, eforturile tarii noastre de a se conecta la sistemul energetic vest-european ar putea ramane fara rezultatele scontate, daca nu este indeplinita o ultima conditie legata de functionarea sistemului energetic al Ucrainei. Concret, conectarea SEN la UCTE se poate realiza prin cele doua linii de inalta tensiune, ce fac legatura cu Ungaria si Ucraina: Arad – Sandorfalva de 400 kV si Rosiori – Mukacevo de 400 kV. Daca, pe linia Ungaria si mai departe prin Slovacia, ambele membre ale UCTE, se poate face legatura cu sistemul vest-european, nu acelasi lucru se poate spune de Ucraina. Pentru ca tara noastra sa poata fi interconectata la UCTE, este nevoie ca partea vestica a Ucrainei sa functioneze interconectata cu sistemul vest-european, in timp ce restul Ucrainei ar urma sa ramana conectat cu sistemul energetic al Rusiei. -Exista o cerere mai veche privind functionarea sistemului energetic al Ucrainei Subcarpartice, interconectat la UCTE. Daca acest lucru nu se realizeaza, nici sistemul tarii noastre nu va putea functiona sincron cu cel vest-european, linia de 400 kV de la Arad fiind insuficienta-, a precizat dl Constantinescu. Ucraina este interesata de conectarea la UCTE, deoarece intentioneaza ca anumite imprumuturi pe care le-a angajat pentru reabilitarea sectorului energetic sa le ramburseze, livrand in contrapartida energie electrica.
Interconectarea la sistemul energetic al tarilor vest-europene in acest moment ar crea la nivelul tarii noastre un nod de retea strategic, prin care s-ar realiza legatura zonei balcanice cu UCTE. Astfel, sistemele Greciei si Iugoslaviei, care au ramas izolate dupa razboiul din ex-Iugoslavia, vor putea fi reconectate la UCTE. -Uniunea Europeana este dispusa sa asigure finantarea pentru reconstructia liniilor de inalta tensiune, distruse in urma razboiului din ex-Iugoslavia, numai ca proiectul este de durata, intre doi si trei ani. In aceste conditii, singura solutie pentru conectarea la UCTE a zonei balcanice o reprezinta liniile de inalta tensiune ale tarii noastre-, a explicat directorul general al Transelectrica. In acelasi timp, prin proiectul statiei de la Isaccea, tara noastra va asigura tranzitul de energie dinspre Rusia si Ucraina spre UE.
Una dintre problemele aflate inca in discutie la nivelul asociatiilor internationale ale transportatorilor de energie este cea a tarifului de tranzit. Uniunea Europeana a solicitat Asociatiei Transportatorilor de Energie (ETSO), Asociatiei Companiilor de Electricitate (EURELECTRIC) si Autoritatilor de Reglementare din domeniu sa gaseasca o solutie de compromis privind activitatea de tranzit, in asa fel incat taxa stabilita sa fie cat mai mica si sa nu se plateasca repetat pentru fiecare tara pe reteaua careia se realizeaza tranzitul. Ideea de la care s-a pornit este aceea de creare a pietei unice europene. -In urma discutiilor de pana acum, s-a evidentiat ca fiind necesar un nivel al taxei de tranzit de circa doi euro/MWh tranzitat. Din punct de vedere valoric, s-a ajuns la o varianta pentru taxa de tranzit, dar nu s-a rezolvat problema repartitiei acesteia pe fiecare tara tranzitata-, a explicat dl Constantinescu. Cele doua variante, ce sunt discutate, sunt fie introducerea taxei de tranzit de doi euro/MWh in tariful de transport, fie plata distincta a acesteia dupa o metoda de alocare, bazata pe reteaua orizontala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane