Investitorii instituționali străini au continuat să cumpere acțiuni Fondul Proprietatea în luna iunie, însă achizițiile au încetinit, participația cumulată a acestora avansând cu doar 0,75 puncte procentuale, la 48,75% din titlurile FP.
Principalele motive care au dus la aceasta scadere au fost atat perioada de vara in care cei mai multi investitori nu tranzactioneaza cat si intrarea Hidroelectrica în insolvență, una dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea.
Intrarea în insolvență a principalului producător național de energie electrică, ce are o cotă de piață de 25-30%, este o lovitură dată întregii economii naționale, dar și sectorului bancar .
La sfârșitul anului 2011, Hidroelectrica datora 2,5 miliarde lei la 13 bănci, bani pe care acestea îi puseseră la dispoziția companiei naționale pentru investiții și operațiuni curente. Intrarea în insolvență obligă băncile să își provizioneze aceste credite în procent de 100%.
Ca urmare, Fondul Proprietatea va înregistra la zero valoarea acțiunilor deținute la companie ceea ce va duce la scăderea cu 21% a valorii activului net.
Potrivit unui raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori București, investitorii instituționali înregistrați în România au vândut în luna iunie aproape 0,1% din aceste titluri, ajungand astfel să dețină împreună 9,66% din capitalul social, față de 9,76% la finele lunii mai.
Astfel, participația acționarilor persoane fizice străine a scăzut la 7,4%, de la aproape 7,72% la finele lunii mai iar a persoanelor fizice române de la 30,12% în luna mai, la 29,79% din titluri.
Cei mai mari acționari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acțiuni, și City of London (9,8%).
Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaș Nicolae Malaxa detinea la mijlocul lunii mai un pachet ce reprezenta 4,93% din actiuni, lucru ce o facea cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea.
Această societate de investiții de tip inchis, a fost infiintată în anul 2005 cu scopul de a despagubi persoanele carora le-au fost confiscate abuziv proprietatile de catre statul comunist si care sunt imposibil de retrocedat in natura.În ianuarie 2011 Fondul Proprietatea a fost licitat la Bursa de Valori București in acest an existand posibilitatea de a fi cotat și la bursa de la Varșovia.
Acțiunile Fondului Proprietatea au încheiat ședința bursieră de vineri în scădere cu 0,22%, la 0,46 lei. La această cotație, capitalizarea Fondului este de 6,338 miliarde lei (1,404 miliarde euro).
Andreea Vîrîci
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane