Home Economic-Financiar Investitiile in producerea electricitatii se reorienteaza spre zona carbunilor

Investitiile in producerea electricitatii se reorienteaza spre zona carbunilor

DISTRIBUIŢI

Strategia de dezvoltare energetica pe termen lung 2002-2015, aprobata recent de Executiv, evidentiaza orientarea catre dezvoltarea capacitatilor de productie care utilizeaza resursele energetice interne. Astfel, pornind de la necesitatea valorificarii potentialului de resurse existent in tara, strategia sustine dezvoltarea productiei pe carbune, in conditiile in care rezervele cunoscute sunt suficiente pentru cel putin 50 de ani, la un nivel de exploatare de 30 milioane tone/an. Constructia peisajului energetic romanesc la orizontul anului 2015 s-a realizat pornind de la proiectia consumului de energie in functie de evolutia PIB si luand in calcul indici inferiori evolutiei PIB, ca urmare a necesitatii cresterii eficientei energetice. Tinand cont de aceste considerente, puterea instalata a sistemului energetic national va creste de la 16.825 MW in acest an la 19.088 in 2015.

Sectorul termo isi va mentine si in viitor ponderea majoritara in consumul la nivel national, de circa 60%. La nivelul anului 2015, centralele termo vor reprezenta circa 9.400 MW, din care peste 3.000 MW vor fi capacitati ale grupurilor cu noi tehnologii pe carbune. Productia energiei electrice pe baza de carbune se va restrange de la un procent de 38% in totalul productiei la nivelul anului 2002 la 25% in perspectiva anului 2015, in acest fel asigurandu-se o exploatre a rezervelor de carbune la un nivel de 25-27 milioane tone/an pentru lignit si 3-3,5 milioane tone huila/an. Productia prognozata se va realiza in complexuri energetice constituite prin integrarea minelor de carbune constituite ca centre de cost in structura centralele de productie a energiei electrice, in acest fel pretul rezultat la nivelul producatorului de energie fiind competitiv. De asemenea, pentru crearea unui mediu concurential, vor fi create 2-3 societati de producere a energiei in termocentrale in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), iar activitatile conexe de servicii vor fi externalizate.

Sectorul hidro isi va mentine ponderea pe care o are in consumul national de energie, respectiv peste 35%, avand in vedere ca asigura cea mai ieftina energie. Pentru mentinerea acestei ponderi vor fi reabilitate si modernizate cele mai importante hidrocentrale ce asigura conditiile tehnico-economice pentru integrarea in UE. In acelasi timp, vor fi puse in functiune noi capacitati, estimate la 900 MW, in asa fel incat puterea instalata in sectorul hidro sa ajunga in 2015 la 6.882 MW fata de nivelul actual de 6.032 MW.

Sectorul nuclear, care detine in prezent o pondere de 4% in profilul de consum al Romaniei, va ajunge prin punerea in functiune a grupurilor 2 si 3 de la Cernavoda la un procent in totalul puterii intalate a SEN de 15%.

In sectorul de distributie a energiei electrice s-a estimat necesitatea atragerii a 2,3 miliarde de euro pentru modernizarea si reabilitarea celor opt filiale de distributie. In aceste conditii, privatizarea filialelor de distributie se va realiza prin metoda aportului de capital in sistem de parteneriat public privat.

Companiile RWE – Germania, Electricite de France (EdF), E.On – Germania, Union Fenosa – Spania, Energie Baden Wurttemberg (EnBW) – Germania si United Utilities – Marea Britanie si-au exprimat interesul pentru participarea la privatizarea celor opt societati regionale de distributie a energiei electrice din Romania. Pentru achizitionarea societatii Muntenia Sud, care a realizat o cifra de afaceri de peste 1.300 miliarde de lei in primele doua luni ale acestui an si are peste un milion de clienti, si-au exprimat interesul companiile RWE, Union Fenosa, EdF si United Utilities, pentru Moldova (1.140 miliarde de lei cifra de afaceri si 1,29 milioane de clienti) – Union Fenosa, Muntenia Nord (1.564 miliarde de lei si 1,19 milioane de clienti) – RWE, EdF si Union Fenosa, Dobrogea (823 miliarde de lei si 590.000 de clienti) – Union Fenosa si EdF, Oltenia (1.789 miliarde de lei si 1,35 milioane de clienti) – United Utilities si EdF, Banat (1.034 miliarde de lei si 832.000 de clienti) – EnBW, RWE, EdF si E.On, Transilvania Nord (1.037 miliarde de lei si 1,08 milioane de clienti) – E.On, RWE si EdF si Transilvania Sud (1.151 miliarde de lei si 1,02 milioane de clienti) – RWE, E.On si EdF.

Tranzactia de vanzare a societatilor Dobrogea si Banat va fi realizata in cadrul programului PSAL II, cu asistenta firmei de consultanta BNP Paribas, strategia de privatizare urmand sa fie stabilita printr-o hotarare de Guvern.

Pentru alte doua societati regionale va fi initiat procesul de privatizare cu un consultant international platit din fonduri PHARE, in timp ce pentru alte doua societati, printre care si Muntenia Sud, va incepe privatizarea prin formarea unor societati mixte in cadrul carora investitorii sa efectueze o majorare de capital echivalenta cu cel putin 35% din valoarea capitalului social initial, dupa care acestia isi pot creste participarea la 51% dupa o perioada de doi ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.