Potrivit datelor statistice provizorii furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru perioada 1 ianuarie-31 iunie 2004, Romania a atras un volum de investitii straine directe de 1.164 milioane de euro, inregistrandu-se astfel o crestere de 60,11% fata de aceeasi perioada a anului 2003, cand volumul investitiilor s-a ridicat la valoarea de 727 milioane de euro. Conform estimarilor specialistilor, pana la sfarsitul anului, valoarea investitiilor straine ar putea atinge doua miliarde de dolari.
Investitiile straine au inregistarat cresteri semnificative in ultima perioada datorita procesului de privatizare. Astfel, nume prestigioase precum LNM Holdings, care a achizitionat Petrotub Roman, Tepro Iasi, Siderurgica Hunedoara si Sidex Galati, grupul rus TMK, detinator al CSR Resita si Alrom Slatina, grupul Renault care a majorat capitalul social de la Dacia Pitesti, activeaza acum pe piata din Romania.
Pe piata de capital au intrat 151 miliarde de lei, dar au iesit 205 miliarde
O statistica realizata de Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare, in ceea ce priveste investitiile straine pe piata de capital in luna august a. c., arata ca sumele intrate se ridica la peste 151 miliarde de lei, iar cele iesite la peste 205 miliarde de lei. Persoanele fizice care au ales sa investeasca aici sunt in numar de 28, iar cele juridice 16, in timp ce numarul celor care au ales sa se retraga se ridica la sapte. Cumulat pe anul 2004, 483 de persoane, fizice si juridice, au venit sa investeasca in tara noastra, si numai 69 au renuntat. Volumul cumpararilor pe piata de capital a ajuns la peste 256 miliarde de lei, iar vanzarile s-au ridicat la aproape 280 miliarde de lei. Banii au fost asimilati cu precadere de sectorul agricol, vanatoare, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor din tutun, a produselor textile, fabricarea lemnului etc. Printre tarile care au ales ca destinatie a afacerilor lor tara noastra se numara Franta, Germania, SUA, Italia, Cipru, Grecia, Anglia, tari cu traditie in desfasurarea de activitati comerciale in tara noastra.
Saint Gobain, liderul investitorilor monitorizati de ARIS
Printre proiectele majore de investitii pe care specialistii Agentiei Romane de Investitii Straine le urmaresc si care se afla in faza de finalizare si de demarare a productiei in cursul acestui an se numara: Saint Gobain (Franta) cu o investitie de 100 milioane de dolari in construirea fabricii pentru producerea geamurilor float de la Calarasi; firma Medisystem din Olanda, cu o investitie de noua milioane de dolari pentru ridicarea unui spital privat la Bucuresti; Wienerberger (Austria) cu 20 milioane de dolari, alocate pentru construirea fabricii de caramizi de la Gura Ocnitei (Dambovita). O fabrica de cord metalic pentru anvelope auto se construieste la Zalau, investitorul fiind firma Michelin din Franta, totalul sumei investite ridicandu-se la 25 milioane de dolari. Nici industria lemnului nu pare a duce lipsa de investitori, compania Holzindustrie Schweighofer din Austria fiind cea care a demarat constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Sebes-Alba, in schimbul sumei de 64 milioane de dolari.
Prin preluarea Petrom, Austria ar putea deveni lider
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, pentru perioada 1991-iunie 2004 cele mai mari subscrieri de capital social au fost facute de investitorii din Olanda, cu 1.863 societati comerciale si 1,9 miliarde de dolari capital subscris, Franta cu 3.371 societati si 1,3 miliarde de dolari, Germania – 11.500 societati comerciale si 0.9 miliarde de dolari, SUA – 3.994 societati si 0,83 miliarde de dolari si Italia – 15.515 societati si 0,64 miliarde de dolari. Se preconizeaza insa un nou lider in topul investitorilor straini din Romania – Austria, datorita preluarii celei mai mari companii petroliere romanesti SNP Petrom de catre grupul OMV, in schimbul sumei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Tendinta din ultimii ani arata ca tot mai multe proiecte de investitii sunt atrase de sectorul energetic, industria constructoare de masini si piese auto, industria materialelor de constructii si prelucrarea lemnului, electronice si electrocasnice, dar si de domeniul telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei. Statistica ONRC pentru perioada 1991-2004 arata o pondere de 64,4% a industriei, in timp ce constructiile atrag 13,5%, agricultura 12,1%, iar turismul 5,6% din totalul sumelor investite la nivel national.
In ceea ce priveste estimarile viitoare, evaluarile si analizele statistice ale ARIS preconizeaza o crestere semnificativa pentru acest an a capitalului strain atras, pana la un nivel de aproximativ doua miliarde de euro, ceea ce ar insemna un varf al fluxului de investitii inregistrat in ultimii 14 ani.