Home Economic-Financiar Investițiile străine migrează din Rom?óÔé¼??nia către est și sud

Investițiile străine migrează din Rom?óÔé¼??nia către est și sud

DISTRIBUIŢI

Una dintre eminențele cenușii ale domeniului economic, Michael Porter (foto), a tras și el un semnal de alarmă în privința viitorului incert al economiei mioritice. Investitorii nu mai au motive să vină, migrând în alte zări.

Prezent la București la un seminar organizat de ZF și Interact, reputatul profesor american nu și-a ascuns deloc dezamăgirea referitoare la modul în care evoluează climatul de afaceri, după care se ghidează orice potențial investitor strategic: "Companiile pleacă deja din România, pentru că devine mult prea scump". Creșterile salariale, de trei-patru ori mai ridicate decât productivitatea, și majorarea prețurilor proprietăților imobiliare sunt motive care ar trebui să dea de gândit celor implicați, dacă vrem o creștere economică sustenabilă. Până când aceste lucruri nu se remediază, viitorul nu sună bine: "Aș fi surprins să vin peste trei-cinci ani și să nu văd o încetinire a creșterii economice", a afirmat Porter. Aceasta pentru faptul că avem o creștere a consumului nesusținută de ofertă.
Alternativa investitorilor pare să se regăsească și la est, și la sud de noi. Bulgaria are o fiscalitate de dumping, dacă îmi este permisă această exprimare forțată, coborând la 10% impozitul firmelor. Mai mult, bursa de la Sofia e văzută ca fiind mult mai sigură, mult mai dinamică și mai bogată în oportunități. Sigur, caracterul previzibil al economiei bulgare ține în primul rând de legătura strânsă cu sora mai mare din Germania. Stabilitatea cursului, însă, poate fi interpretată în mod diferit: stabilirea unei parități care nu ține în primul rând de evoluția economiei, de relația cerere-ofertă, poate fi considerată un pericol de unii sau un avantaj de către alții (cei atrași de mirajul economiei Germaniei).
Revenind la est, se pare că țara lui Putin e vizată de masive investiții din partea Japoniei, care e din ce în ce mai atrasă de forța de muncă mult mai ieftină, dar și de apropierea unităților de producție de bătrânul continent.
Șansele identificate de strateg pentru România țin de îmbunătățirea și dezvoltarea unor domenii precum agricultura sau logistica, adăugând că și pentru acestea trebuie să existe, însă, un plan bine determinat.
Porter este considerat cel care a redefinit noțiunea de competitivitate, de dezvoltare economică și rolul corporațiilor în societate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.