Cresterea economica trebuie sa se bazeze, incepand cu anul viitor, pe majorarea volumului de investitii, in conditiile in care recesiunea mondiala, devenita o certitudine, va afecta ritmul de crestere a exporturilor romanesti, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la seminarul -Economia mondiala, incotro?-, organizat de Banca Mondiala si Institutul de Economie Mondiala.
-Cu cat recesiunea din economiile occidentale se va dovedi mai lunga si mai adanca, cu atat va trebui sa gasim alternativa la locomotiva exporturilor daca dorim o anumita rata a cresterii economice. Alternativa consumului intern este cel putin limitata si destul de riscanta, pentru ca, la un moment dat, intra in contradictie cu eforturile de dezinflatie si cu controlul echilibrului extern. O crestere economica de 4-5% in 2002 este foarte posibila, dar trebuie multa atentie-, a precizat Isarescu.
Guvernatorul BNR porneste de la ideea ca intrarea economiei mondiale intr-o recesiune mai profunda decat se anticipa in vara trecuta a devenit o certitudine. In aceste conditii, opiniile conform carora tarile in tranzitie vor fi mai putin afectate de recesiune, ca urmare a integrarii mai putin vizibile in structurile economice occidentale, reprezina -o privire mai mult decat optimista-, spune Isarescu.
Exporturile au ramas si in acest an principalul motor al cresterii economice, o parte din acest rol fiind preluat insa si de consumul intern, cu efect negativ asupra balantei de plati.
Stimularea consumului, in scopul cresterii economice, ar fi limitata in primul rand de politica salariala si ar intra in contradictie cu politica de dezinflatie. -Neavand alte ancore puternice pentru reducerea inflatiei, trebuie sa ne ancoram de politica salariala. Iar cand controlezi salariile, nu poti face din consum factor de crestere economica-, a adaugat Mugur Isarescu.
Singura solutie viabila, in opinia guvernatorului BNR, ramane segmentul de investitii, insa investitiile directe vor fi afectate de climatul de incertitudine de pe pietele internationale, in timp ce resursele interne sunt limitate de rata mica de acumulare.
-Cele mai probabile sunt investitiile in infrastructura, desi nu prea au loc in buget. Toate investitiile oficiale cuprinse in buget depasesc cu putin un miliard de dolari, adica 3% din PIB. Dublarea lor ar insemna sa gasim alte surse pentru investitii si una dintre acestea poate fi Banca Europeana pentru Investitii-, a mai spus guvernatorul BNR.
Abandonarea sprijinirii pe consum a cresterii economice este sustinuta si de economistul Daniel Daianu, care estimeaza o continuare a cresterii economice, in 2002, dar la un nivel de 4%. -Consumul a preluat bine stafeta in 2001, insa in 2002 ar trebui sa o preia investitiile-, a conchis Daianu.
Proiectul privind Legea bugetului pentru anul 2002 prevede o crestere economica, in termeni reali, de 5% din PIB.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane