Se pare ca politica presedintelui Traian Basescu de apropiere fata de -tara tuturor posibilitatilor- este benefica pentru economia Romaniei. Recenta sa vizita la Washington a umplut tolba cu care delegatia romana s-a intors in tara de promisiuni importante in ceea ce priveste investitiile marilor companii americane in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Desi scepticismul romanului ar trebui sa se activeze instantaneu la auzul cuvantului -promisiune-, istoria ne arata ca vizitele prezidentiale peste Ocean s-au concretizat in proiecte: deplasarea lui Traian Basescu, in septembrie anul trecut, la sediul companiei Oracle din San Francisco s-a soldat cu inchierea a doua acorduri intre granzii software-ului si Ministerul Educatiei si Cercetarii, in baza carora in scoli au fost implementate programe de ultima tehnologie Oracle, iar elevii si profesorii din Romania sunt instruiti la cele mai inalte standarde din domeniu.
Ford si GM vizeaza Craiova
De aceasta data, delegatia romana a inscris cele mai multe puncte la capitolul tehnologia transporturilor. La intoarcerea in tara, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, care l-a insotit pe presedinte la Washington, a declarat ca oficialii companiei Ford isi mentin interesul pentru preluarea uzinei Daewoo Craiova, de care sunt interesati si reprezentantii General Motors, cel mai mare producator mondial de automobile, dar si japonezii de la Honda.
Ministrul a precizat, in urma cu circa trei saptamani, ca statul roman intentioneaza sa achizitioneze 51% din actiunile fabricii craiovene, detinute de coreenii de la Daewoo Motor Co. Ltd., urmand sa o scoata la privatizare in perioada ulterioara. El a mai afirmat ca tranzactia vizeaza atat preluarea pachetului majoritar de actiuni, cat si a creantelor, de circa 500 milioane de dolari. -Valoarea totala a tranzactiei este 61 milioane dolari, din care 51 milioane dolari reprezinta cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la Daewoo Motor-, a afirmat Seres.
Directorul diviziei europene a Ford Motor, John Fleming, declara, in urma cu o saptamana, ca Ford nu a luat inca o decizie privind lansarea unei oferte de preluare a pachetului majoritar de actiuni al Daewoo Craiova, dar ca eventuala achizitie a uzinei ar oferi constructorului american posibilitatea sa-si majoreze vanzarile din Europa, in special in statele mai putin dezvoltate, cu conditia sa produca modele potrivite pentru aceste piete.
Bell Helicopter, interesata de uzine de avioane
Mai mult, conducerea companiei Bell Helicopter si-a manifestat interesul pentru achizitionarea unei uzine de avioane din Romania. -O echipa tehnica de la Bell va fi prezenta incepand de saptamana viitoare in tara noastra si va vizita trei fabrici. Este vorba de IAR Brasov, Romaero Baneasa si Fabrica de avioane Craiova-, a anuntat Codut Seres.
Pentru Romaero Baneasa au fost primite mai multe scrisori de interes, cele mai importante companii aflate pe lista fiind Saab (Suedia) si Israel Aircraft Industries, insa tratativele au fost intarziate din cauza unor datorii ale uzinei de 20 milioane de lei catre stat.
In schimb, uzina IAR Ghimbav ar putea fi scoasa la vanzare in septembrie, pe langa Bell Helicopter, ea atragand atentia si celor de la EADS si Eurocopter.
Ministrul economiei a mai precizat ca au avut loc discutii si cu mari companii americane din domeniul petrolier pentru o eventuala participare la realizarea conductei Constanta – Trieste si, in plus, a vorbit si despre investitii in sectorul agricol.