Home Economic-Financiar Investitorii devin tot mai interesati de zonele miniere

Investitorii devin tot mai interesati de zonele miniere

DISTRIBUIŢI

Agentia Nationala de Dezvoltare si Implementare a Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) a semnat recent un contract cu o firma romano-olandeza privind acordarea de sprijin financiar pentru constituirea in zona Popesti-Bihor a unei fabrici de textile avand ca angajati minerii disponibilizati. -In aceasta zona sunt circa 1.000 de disponibilizati din sectorul minier, iar prin constituirea acestei unitati se vor asigura 100 de noi locuri de munca, fiind vorba de un contract de dimensiuni mai importante. Pana la aceasta ora in colectivul zonal Voievozi au fost create 99 de locuri de munca-, ne-a declarat responsabila de proiect din cadrul ANDIPRZM, Ana Maria Teiusan. Noua unitate de textile, care se va numi SC CN Textil Oradea Group SA, va putea angaja personal atat din randul minerilor disponibilizati, cat si dintre membrii de familie de gradul I ai acestora. Contractul semnat recent face parte din -Programul de acordare a stimulentelor financiare pentru angajare si instruire a persoanelor fara loc de munca provenite din activitatea miniera-, implementat de ANDIPRZM cu sprijinul financiar al Bancii Mondiale. Pentru fiecare angajat firma nou constituita va primi timp de un an o suma de 720 de dolari.

Programul de stimulente financiare care a intrat in efectivitate in octombrie 2001 are ca obiectiv crearea a circa 4.300 de locuri de munca pana la sfaristul perioadei de derulare, decembrie 2004. -Pana in prezent, prin acest program au fost create 2.553 de locuri de munca pentru minerii disponiblizati-, ne-a declarat Marcel Hoara, directorul Departamentului de Programe din cadrul ANDIPRZM. In cadrul programului, banii sunt acordati intreprinzatorilor atat pentru crearea de locuri de munca, cat si pentru instruirea si calificarea angajatilor in diverse meserii. Perioada de angajare pe timpul careia se acorda sprijin financiar este de 12 luni. Antreprenorii care vor beneficia acest ajutor au obligatia de a dovedi cu acte ca-si platesc toate obligatiile catre stat. In acelasi timp, ei trebuie sa asigure un salariu minim lunar de 60 de dolari pentru fiecare salariat, stimulentele financiare acordandu-se in functie de salariul net al angajatilor. -Deja la acest moment se inregistreaza o noua tendinta in aceste zone afectate de procesul de restructurare miniera, care arata cresterea gradului de incredere al investitorilor. Este vorba de aparitia contractelor mari care creeaza un numar insemnat de locuri de munca, in bune conditii si cu salarii atractive-, a precizat dl Hoara.

Guvernul roman a semnat cu Banca Mondiala, acum trei ani, un acord privind inchiderea minelor, in cadrul caruia este prevazut un set de programe pentru atenuarea impactului social in zonele miniere afectate de restructurare. Valoarea totala alocata in cadrul acestui acord componentei de atenuare a impactului social – gestionata de ANDIPRZM – este de 24,8 milioane de dolari, fiind incluse programele de stimulente financiare, de sprijinire a intreprinzatorilor prin intermediul centrelor de afaceri, de microcreditare si de informare publica si dialog social.

Desi aceste programe au fost lansate inca de acum doi-trei ani, abia acum s-a trecut pentru toate la faza de implementare. Una din cauzele acestei intarzieri in derularea programelor este incompatibilitatea sistemului legislativ romanesc cu procedurile BM. Practic a fost nevoie de modificarea a zeci de legi sau hotarari de guvern, au precizat oficialii ANDIPRZM.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.