Privatizarea sectorului energetic romanesc, obiectiv prioritar asumat de actualul Guvern, poate fi realizata numai in conditiile asigurarii unor garantii certe potentialilor investitori.
Desi procesul pregatitor in vederea privatizarii sectorului distributiei energiei electrice si in cel al productiei energiei electrice a inceput, Romania mai are de parcurs cateva etape majore in vederea atragerii in acest proces a companiilor de reputatie din domeniu.
-Una dintre greselile procesului de liberalizare in sectorul energetic este inceperea privatizarii fara a avea un cadru legal transparent si stabil. Romania incepe privatizarea fara a avea o lege a energiei-, a declarat dl Aureliu Leca, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, in cadrul mesei rotunde cu tema privatizarii in acest domeniu, organizata de Ministerul Industriei si Resurselor, Academia Romana si CN Transelectrica. Desi exista un proiect al legii energiei intocmit de MIR, acesta a fost retras din dezbaterea celor doua Camere inca din vara anului trecut.
Garantii certe pentru recuperarea sumelor investite
Dincolo de insuficienta cadrului legal, potentialii investitori se confrunta pe piata romaneasca cu lipsa unor garantii certe privind recuperarea sumelor investite in conditiile in care efortul financiar pentru modernizarea acestui sector este urias. Pentru reducerea decalajului dintre Romania si tarile UE, in sectorul energetic se impun investitii de 10 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, sustin specialistii in domeniu. In aceste conditii, cea mai mare parte a companiilor interesate sa investeasca in sectorul de producere a energieie solicita garantii comerciale reprezentand contracte pe termen lung la cantitati si preturi bine determinate de tip PPA (Power Purchase Agreement). Astfel de contracte se incheie pe o perioada de minimum 10 ani in asa fel incat investitorul sa aiba certitudinea ca recupereaza sumele reprezentand sursele proprii de investitii si ca are asigurati banii necesari rambursarii creditelor angajate. -Investitorii solicita aceste garantii pentru ca, la randul lor, trebuie sa le prezinte bancilor creditoare, care in functie de acestea evalueaza bonitatea financiara-, explica specialistii in domeniu.
-Distributia energiei electrice ar trebui sa se faca incepand de anul viitor in sistem privat-
Cel de-al doilea tip de garantii il reprezinta cele de stat, numai ca in conditiile in care plafonul de indatorare a statului a fost depasit de mult, iar sumele necesare sunt fabuloase, e geru de crezut ca Finantele isi vor asuma o povara suplimentara. Nu trebuie uitat ca toate creditele acordate sectorului energetic romanesc de Banca Mondiala, BERD au beneficiat de garantia statului roman. In practica internationala, investitiile in sectorul energetic sunt calculate in asa fel incat intr-o perioada de circa opt ani sa fie rambursate creditele, iar dupa plata tuturor taxelor si impozitelor profitul net al investitorului sa fie de 20%.
Reticenta investitorilor fata de piata romaneasca este cu atat mai mare, apreciaza expertii in domeniu, cu cat capacitatea de plata a consumatorilor este diminuata. -Piata romaneasca are din acest punct de vedere un grad de risc ridicat. Deciziile repetate ale guvernelor de anulare a datoriilor furnizorilor de utilitati au determinat un comportament defectuos al consumatorilor care nu au considerat ca prioritate de plata facturile de energie electrica-, au precizat specialistii in domeniu. O alta conditie a investitorilor este existenta unei Autoritati de Reglementare independente din punct de vedere politic care sa asigure transparenta si echidistanta in elaborarea mecanismelor pietei. Or, in prezent, ANRE este in coordonarea MIR, iar presedintele si vicepresedintele sunt numiti de premier la recomandarea ministrului industriilor.
Sucursalele Banat si Dobrogea vor fi privatizate primele
Responsabilii MIR au anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va fi finalizat procesul de privatizare in cazul a doua societati de distributie, Banat si Dobrogea. In cazul acestora, raportul de evaluare intocmit de consultantul desemnat PNB Paribas este aproape finalizat, zilele acestea urmand a fi prezentata societatii Electrica strategia de privatizare. Amintim ca in cursul anului 2000 consultantul a realizat o analiza de diagnosticare privind structura de personal, managementul, necesarul de investitii, modul de utilizare a veniturilor rezultate din privatizare si evaluarea tarifelor. -Acest proces de diagnosticare a fost reluat in acest an pentru a fi adus la zi in conformitate cu reglementarile de ultima ora si se desfasoara in paralel cu etapa a doua de evaluare, ce include stabilirea strategiei de privatizare-, ne-au declarat surse din cadrul Electrica.
La sfarsitul lunii august va aparea anuntul pentru preselectia investitorilor, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie desemnati castigatorii in cazul celor doua distributii de energie electrica. -E putin probabil ca in acest an sa putem sa si semnam contractul de privatizare, avand in vedere ca vor trebui purtate negocieri. Pana la ora actuala, varianta de privatizare agreata este aportul de capital, astfel incat investitorul sa devina actionarul pachetului de 35%. Alegerea modalitatii de privatizare va fi insa hotarata de Executiv-, au declarat reprezentantii Electrica. Metoda este agreata si in cazul distributiei Muntenia Sud, unde MIR a anuntat intentia constituirii unei societati mixte cu RWE, in care compania germana va avea o participare de 35%. RWE va intra in posesia acestui pachet printr-o majorare de capital, avand posibilitatea prin programul de investitii derulat in viitorii doi ani sa ajunga la o participare de 51%. Electrica a lansat deja anuntul pentru selectarea consultantului pentru evaluare si asistenta tehnica in vederea atragerii capitalului privat la filiala Muntenia Sud, termenul de depunere a documentelor fiind 28 iunie. Deja caietele de sarcini au fost cumparate de mai multe firme de consultanta, sustin oficialii Electrica. In sectorul producerii energiei electrice, Guvernul a decis inceperea privatizarii pentru 21 de obiective hidroenergetice.
Conform declaratiei dlui Gheorghe Olteanu, director in cadrul MIR, la ora actuala 68% dintre activele din industrie se afla in proprietatea statului. -In conditiile in care in sectorul privat productivitatea si eficienta sunt de 3-10 ori mai mari decat in unitatile de stat, este evident ca sectorul energetic romanesc nu poate progresa fara adancirea reformei si fara privatizare-, a afirmat dl Olteanu.