Home Economic-Financiar Investitorii interesati de Nitramonia vin cu liste lungi de pretentii

Investitorii interesati de Nitramonia vin cu liste lungi de pretentii

DISTRIBUIŢI

Interagro (Bucuresti), Refract Prod (Fagaras), Imet Handelsgesellschaft (Austria), Sojitz (Australia) si consortiul format din Rawmatimpex Sarl si Wafarcosarl (Liban) sunt numele firmelor care si-au aratat pana acum interesul pentru pachetul de 79% de actiuni detinute de stat la capacitatea din centrul tarii.

Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, citate de Mediafax, doar societatile din Romania, Refract Prod Fagaras (n.r – amendata recent pentru nerespectarea masurilor de salubrizare, dar si cu alte penalitati la activ, din cauza unor activitati fara autorizatie) si Interagro (n.r. – condusa de omul de afaceri brasovean Ioan Niculae, care detine si societatile Viromet Victoria, Amoco Bacau si DonauChem Turnu Magurele – apropiate ca profil cu Nitramonia), au mentionat ca sunt interesate de preluarea la pachet a celor cinci societati. Mai mult, conform liderului sindicatului fagarasean, Lucian Cupu, citat de Amos News, Ioan Niculae conditioneaza preluarea celor cinci divizii de sprijinul AVAS in negocierile pentru esalonarea datoriilor cu firmele de utilitati.

Putem concluziona, astfel, ca reprivatizarea uzinei ca un tot devine din ce in ce mai greu de realizat, dupa ce, la mijlocul lunii august, incompetenta celor de la AVAS i-a alungat pe ungurii de la Nitrogenmuvek. Reprezentantii Autoritatii sustineau atunci ca sunt dispusi sa negocieze chiar si cu firmele respinse initial, respectiv Agrosem Timisoara si consortiul format din Somes SA Dej si Sada SA Cluj-Napoca, insa niciuna nu a revenit cu o scrisoare de intentie.

Intrucat valoarea Nitramoniei se manifesta invers proportional cu trecerea timpului, din cauza datoriilor de 11 miliarde de dolari (din care mai mult de jumatate sunt catre companiile de utilitati), la care se adauga neplata salariilor de cateva luni, singura modalitate de a salva societatea este privatizarea nedivizata si cat mai grabnica. Aceasta solutie a fost insa tergiversata de reprezentantii AVAS inca de la inceputul anului 2005, cand Nitramonia a revenit in posesia statului, dupa ce firma americana Fletcher Group nu a respectat clauzele contractuale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.