In timp ce, se pare, autoritatile pregatesc o ordonanta de urgenta prin care toti agentii economici care au participat la privatizari din 2001 incoace vor fi -iertati- de datorii, Consiliul Investitorilor Straini din Romania (CIS) a recomandat ieri sa fie lichidata orice companie care are arierate neachitate catre buget mai vechi de 36 de luni. Presedintele CIS, Jean Pierre Vigroux, a declarat ieri ca guvernul ar trebui sa tina cont si de analizele si observatiile CIS atunci cand elaboreaza strategiile macroeconomice in ceea ce priveste investitiile straine directe in Romania. De altfel, in 2001 CIS a dat publicitatii o Carte Alba a investitiilor straine, care analizeaza mediul de afaceri din Romania si face mai multe recomandari pentru imbunatatirea acestuia. Ieri, CIS a dat publicitatii un supliment la Cartea Alba editata acum doi ani si care prezinta imbunatatirile imediate ce ar putea fi aduse mediului de afaceri romanesc. Potrivit CIS, acestea au in vedere flexibilitatea pietei fortei de munca, un mediu de afaceri echitabil, aplicarea legii si regimul fiscal.
Consiliul Investitorilor Straini doreste o colectare stricta si fara diferentieri a impozitelor, considerand ca aceasta va contribui la cresterea veniturilor la bugetul de stat, aratand ca, atat pentru companiile private, cat si pentru cele de stat, colectarea impozitelor ar trebui sa fie facuta sistematic si fara diferentieri. Altfel spus, investitorii straini prezenti in Romania atrag atentia guvernantilor ca pentru ei nu atat facilitatile sunt importante, cat aplicarea efectiva a legilor in mod egal pentru operatorii din economia romaneasca.
CIS crede in noul Cod fiscal
Potrivit suplimentului Cartii Albe a CIS, guvernul -va trebui sa-si continue politica de transparenta lansata in 2003, prin publicarea pe Internet si actualizarea listei companiilor cu datorii semnificative catre bugetul de stat, sa fie transparent in aplicarea regulilor cu privire la scutirea de impozite si sa aplice legile cu privire la faliment-. In privinta regimului fiscal din Romania, Jean Pierre Vigroux este de parere ca acesta este in curs de imbunatatire prin intrarea in vigoare, din ianuarie 2004, a noului Cod fiscal. Presedintele CIS apreciaza, totodata, ca -Romania nu are o strategie fiscala publicata, spre deosebire de multe din tarile membre ale Uniunii Europene, care stabilesc in mod oficial obiectivele regimului fiscal adoptat. De exemplu, o strategie fiscala presupune implicatii asupra nivelului de taxe ce vor fi aplicate in urmatorii trei-cinci ani pentru taxa pe profit, TVA, si impozitul pe venit-. Presedintele CIS apreciaza, totusi, ca in ciuda micilor sau marilor greutati cu care se confrunta investitorii straini in Romania, -membrii CIS au remarcat o serie de progrese ale mediului de afaceri romanesc, cum ar fi imbunatatirea situatiei la nivel macroeconomic si, in special, reducerea inflatiei, precum si intarirea relatiilor cu institutiile financiare internationale-.